KİEV, 19 Şubat (Xinhua) Fesenko, Xinhua'ya yakın zamanda verdiği bir röportajda, "Siber saldırılar askeri harekat için bir gerekçe olarak kabul edilmiyor" dedi. Salı günü dağıtık hizmet aksatma (DDoS) saldırıları Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve devlete ait iki banka olan Privatbank ve Oschadbank'ın web sitelerini çökertti. Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, bunların ülke tarihindeki en büyük saldırılar olduğunu belirtti. Pek çok Ukraynalı uzmanın Rusya'nın sebep olduğuna inandığı saldırılar, Ukrayna ile Rusya arasında zaten yüksek olan gerilimin daha da tırmanabileceğine dair korkulara yol açtı. Bununla birlikte Fesenko, herhangi bir siber saldırının kaynağını belirlemenin son derece zor olduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak

"Siber saldırıların genellikle farklı ülkelerden, farklı IP adresleri yoluyla, farklı ülkelerdeki kiralık siber grupların yardımıyla gerçekleştirildiğini" vurgulayan uzman, "dolayısıyla bu siber saldırının belirli bir ülke tarafından kışkırtıldığını kesin olarak söylemek son derece zor" dedi. Fesenko'ya göre, son saldırılar Ukrayna'daki mali durumu istikrarsızlaştırmayı ve panik yaratmayı amaçladı. Fesenko, "Saldırılar, elektronik bankacılığı durdurmak ve insanları hesaplarından para çekmeye zorlamak için finans kurumlarını, bankaları hedef aldı" diye konuştu. Uzman, Ukrayna'nın 2014'ten bu yana, enerji sisteminin yanı sıra ekonomik, finansal, savunma ve diğer sektörlerini hedef alan birçok büyük siber saldırıya maruz kaldığını da belirtti. Fesenko, "Bildiğim kadarıyla, ülkenin yönetimi ve birçok uzman siber saldırıların sürmesini bekliyor" dedi. Ukrayna'nın gelecekte siber saldırıları engellemek için uluslararası ortaklarla işbirliği yapacağına işaret eden uzman, "Ukrayna yeni siber saldırı olasılığına hazır ve bunların ne tür siber saldırılar olabileceğine dair bir ipucuna sahip" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI