Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

UCDA'nın Pazar günü yayımladığı rapora göre, bir Doğu Afrika ülkesi olan Uganda, Haziran ayında 58,56 milyon ABD doları değerinde, her biri 60 kg'lık toplam 618.388 çuval kahve ihraç etti. Bu, Uganda'da 1991 yılından bu yana kaydedilen en yüksek aylık kahve ihracatı rakamı ve miktar ve değer olarak bir yıl öncesine göre yüzde 47'lik artış anlamına geliyor.

UCDA'da Geliştirme Hizmetleri Müdürü Apollo Tugume Kamugisha, Xinhua'ya telefonla yaptığı açıklamada Uganda'nın Haziran'da sona eren mali yılda 559,26 milyon ABD doları değerinde 6.078.638 adet 60 kg'lık kahve çuvalı ihraç ettiğini söyledi. Uganda bir önceki mali yılda 5.105.881 adet 60 kg'lık kahve çuvalı ihraç etmiş ve karşılığında 496,28 milyon dolar gelir elde etmişti.

Kamugisha, kahve veriminde yaşanan yükselişin hükümetin kahve yetiştirmeye yönelik 2014 yılında başlattığı yoğun kampanyanın bir sonucu olduğunu belirterek, ülke çapında çiftçilere 302 milyon kahve fidesi dağıtıldığına işaret etti. Kamugisha, "Kahvenin olgunlaşması ve ürün vermeye başlaması üç yıl kadar bir süre gerektiriyor, bu yıl mahsulde yüksek verim elde edilmesinin nedeni bu" dedi.

Kamugisha'ya göre küresel kahve fiyatlarında Haziran'ın son iki haftasında kaydedilen pozitif trend de ihracatçıların stoklarını piyasaya sürmelerine neden oldu. Kamugisha, UCDA'nın hasat sonrası kayıplara engel olmak için çiftçileri en iyi işlem ve paketleme uygulamalarına sevk ettiğini söyledi. Kamugisha, "Bunun sonucunda çiftçiler olgunlaşmamış kahve hasadını durdurdu ve hasat edilen kahveleri nasıl iyi kurutacaklarını öğrendiler. Bu sayede ihracat kalitesinde yüksek değerlere ulaşıldı" dedi. Kamugisha, bir toparlanmanın yaşandığı kahve sektöründe yükselişin bundan sonra da süreceği tahmininde bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI