Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Salı günü sektörle ilgili yıllık raporu "Yenilenebilir Enerji Kaynakları 2022"de, devam eden enerji krizinin yenilenebilir enerji projelerinin kurulumlarında keskin bir hızlanmaya yol açması nedeniyle küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin önümüzdeki beş yıl içinde neredeyse iki katına çıkmasının beklendiğini kaydetti.

UEA, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2022-2027 döneminde 2.400 gigawatt (GW) artmasının beklendiğini ve bunun da 2025'in başlarında en büyük elektrik üretim kaynağı olarak kömürü geçmesini sağlayacağını kaydetti.

CysturQ007022_20221207_CBMFN0A002


Ajans, yenilenebilir enerji kaynaklarının önümüzdeki beş senede küresel elektrik artışının yüzde 90'ından fazlasını oluşturacağını ve küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlama olasılığını canlı tutmaya yardımcı olacağını belirtti.

UEA İcra Direktörü Fatih Birol, "Yenilenebilir kaynaklar zaten hızla genişliyordu fakat ülkeler enerji güvenliği avantajlarından yararlanmaya çalışırken küresel enerji krizi onları daha da hızlı büyümede olağanüstü yeni bir aşamaya itti. Dünya, önceki 20 yılda olduğu gibi, önümüzdeki beş yıl içinde de olabildiğince fazla yenilenebilir enerji eklemeye hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.

Rapora göre, 2022-2027 döneminde Avrupa'da eklenen yenilenebilir enerji kapasitesi miktarının, enerji güvenliği endişeleri ve iklim hedeflerinin biraraya gelmesiyle önceki beş yıllık döneme göre iki kat daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Kamboçya'daki Angkor Wat, Asya'daki en fotojenik UNESCO Dünya Mirası alanı seçildi Kamboçya'daki Angkor Wat, Asya'daki en fotojenik UNESCO Dünya Mirası alanı seçildi

CysturQ007022_20221207_CBMFN0A001

Yenilenebilir enerji kapasitesinin büyümesine en büyük katkı Çin'den geliyor. Rapora göre, ülkenin "2022-2027 döneminde yeni küresel yenilenebilir enerji kapasitesi eklemelerinin neredeyse yarısını oluşturmasının beklendiği" belirtildi. 

Editör: Nur Çuhacıoğlu