Spor

'Uçan Türk' yaklaşan Beijing Kış Olimpiyatları'nda mükemmel bir atlayış yapmak istiyor

İSTANBUL, 12 Ocak (Xinhua) -- Erzurum kentinin, daha sonra ülkenin önemli kış sporları merkezlerinden biri haline gelen bu dağlık bölgesi, İpçioğlu'nun kayakla atlamada milli...

Abone Ol

İSTANBUL, 12 Ocak (Xinhua) -- Erzurum kentinin, daha sonra ülkenin önemli kış sporları merkezlerinden biri haline gelen bu dağlık bölgesi, İpçioğlu'nun kayakla atlamada milli ve olimpiyat sporcusu olmasında dönüm noktası oldu. 11 gibi çok küçük yaşta, babasının teşvikiyle kayağa başlayan İpçioğlu, kısa süre sonra kayakla atlama dalında lisanslı kulüp sporcusu olmak için teklif aldı. Artık "Uçan Türk" olarak anılan İpçioğlu, Şubat ayında yapılacak Beijing Kış Olimpiyatları'nda ülkesini temsil edecek. Beijing'de "Mükemmel bir atlayış" yapabilmek, onun "en büyük hayali." Kayakla Atlama Dünya Kupasına katılmak için bulunduğu Avusturya'dan Xinhua'ya çevrimiçi verdiği röportajda İpçioğlu, "Çin'de düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları'na katılmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum" dedi. İpçioğlu'na göre, sporcuların puanlarının tahmin edilemediği kayakla atlama müsabakalarında, rakipler her an değişebilir. Milli sporcu, "(Bu dalda) ufak ayrıntılar yüzünden büyük hatalar yaparak mesafeyi kaçırabilirsiniz veya bu küçük ayrıntıları düzgün hesaplayarak mükemmel bir atlama yapabilirsiniz" dedi.

Fotoğrafta, kayakla atlamada Türk milli ve olimpiyat sporcusu olan Fatih Arda İpçioğlu görülüyor, 14 Şubat 2020. (Fotoğraf: Fatih Arda İpçioğlu'dan temin edildi)

Olimpiyatlarda aynı dalda yarışacağı Çinli sporculara değinen İpçioğlu, Çin'in bu spora büyük önem verdiğini ve kayakla atlama sporunu yapanların son derece profesyonel bir eğitimden geçtiğini belirtti. Sporcu, "Güzel bir yoldalar. Bunun Olimpiyatlar'dan sonra da devam etmesini umuyorum" dedi. Müsabakalar sırasında parlayacak yeni sporcular hakkında da konuşan İpçioğlu, "Kayakla atlama ailesi, yeni ülke ve sporculara açık. Spor büyüdükçe ve paylaşıldıkça güzelleşir" diye konuştu. Bu arada İpçioğlu, Çin'in oyunlar sırasında Kovid-19 pandemisine karşı aldığı önlemler sayesinde kendini güvende hissediyor. "Çok katı tedbirler var. Bunların farkındayım, çünkü bize önceden kurallar anlatıldı ve ne yapıp ne yapmamamız gerektiğini biliyoruz" diyen İpçioğlu, "Bu açıdan onlara minnettarım. Bu uygulaması çok zor ancak doğru bir yöntem" dedi. Çinli yetkililer, "dünyaya modern, güvenli ve görkemli bir Kış Olimpiyat Oyunları sunmak" üzere, Omicron'un yarattığı zorlukların üstesinden gelmek için bir dizi adım attıklarını vurguladı.

10 Ocak 2022'de çekilen fotoğrafta, Çin'in başkenti Beijing'de yapılacak 2022 Olimpiyat ve Paralimpik Kış Oyunları için hazırlanan Ana Medya Merkezi'nden bir manzara görülüyor. (Fotoğraf: He Changshan/Xinhua)

İpçioğlu'na göre, pandemi sürerken Olimpiyat oyunlarını güvenli bir ortamda, ertelemeden zamanında düzenlemek, katılımcı tüm sporcular için çok değerli. "Şunu ifade etmek isterim ki, Olimpiyatların ertelenmesi sporcular için yıkıcı olurdu, zira herkes oyunlar için çalışıyor ve idmanlarını buna göre tamamlıyor" diyen İpçioğlu, "Müsabakaların sağlıklı bir ortamda gerçekleşmesini ve herkesin evlerine sağ salim dönmesini diliyorum" ifadesini kullandı. Beijing Kış Olimpiyatları'nda kullanılacak büyüleyici teknolojiler, onlarla oyunlar sırasında karşılaşacakları için heyecanlı olan Türk sporcuları için bir başka cazibe unsuru. Oyunlar sırasında çevre dostu teknoloji, yeşil enerji, Nesnelerin İnterneti teknolojisi, bulut yayıncılığı, 5G teknolojisi ve artırılmış gerçekliğin yaygın kullanılması, bu teknolojik yenilikler arasında yer alıyor. İpçioğlu, "Bu, tabii ki güzel bir şey, çünkü Olimpiyatlar aynı zamanda ev sahibi ülkenin yeniliklerini ve teknolojisini dünyaya gösteren bir platform" dedi. İpçioğlu röportajın sonunda verdiği mesajında, "Beijing 2022, geliyoruz. Birlikte, ortak bir geleceğe!" ifadesini kullandı.

23 Aralık 2021'de havadan çekilen fotoğrafta, Çin'in kuzeyinde bulunan Hebei eyaletindeki Zhangjiakou'da yer alan 2022 Beijing Olimpik ve Paralimpik Kış Oyunları müsabaka bölgesindeki Ulusal Biatlon Merkezi görülüyor. (Fotoğraf: Yang Shiyao/Xinhua)