BEİJİNG, 30 Ağustos (Xinhua) -- Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Kamu Bilgilendirme ve İletişim Ofisi Direktörü Sophie Boutaud de la Combe, Çin'in nükleer kalkınma alanında kaydettiği önemli ilerlemeden oldukça etkilenen kurumun, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusunda Çin ile işbirliğini derinleştirmeye istekli olduğunu belirtti. Çin'in UAEA'ya katılımının 40. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan yetkili, UAEA ile Çin arasındaki işbirliğinin nükleer enerji, nükleer teknoloji uygulamaları, nükleer güvenlik ile nükleer silahların yayılmasının önlenmesi gibi alanları kapsayacak şekilde çok yönlü olduğunu ifade etti. Çin Atom Enerjisi Ajansı'nın (CAEA) UAEA ile işbirliği yaparak pek çok önemli projeyi desteklediğini ve kayda değer sonuçlar elde ettiğini belirten yetkili, bu başarıların sadece Çin'in kalkınması için çok önemli olmadığını, aynı zamanda nükleer enerjinin barışçıl kullanımı üzerinde de küresel çapta geniş kapsamlı etkiye sahip olduğunu söyledi.

Çin, Evergrande denetimleriyle ilgili olarak PwC'ye ceza verdi Çin, Evergrande denetimleriyle ilgili olarak PwC'ye ceza verdi

De la Combe, "Çin'in bu alanlarda kaydettiği ilerlemelere ilişkin daha fazla bilgi edinmeyi ve CAEA haber merkeziyle kurduğumuz ortaklık aracılığıyla bu başarılı deneyimlerden nasıl yararlanılabileceğini ve bunların nasıl tanıtılacağını araştırmak için sabırsızlanıyorum" dedi. Yetkiliye göre Çin, olağanüstü ekonomik büyümesi ve enformasyon, teknoloji ve uzmanlık alanındaki ilerlemeleri sayesinde UAEA'nın hem mali hem de siyasi açıdan önemli bir destekçisi haline geldi. Çin Atom Enerjisi Kurumu'nun ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte bilgilerini diğer ülkelerle paylaşan Çinli uzmanlara da teşekkür eden yetkili, "Çin, nükleer enerji geliştirme konusunda kendi kapasite endüstrisini hızlı ve güvenli şekilde inşa ederek diğer ülkelerin kendi enerji hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor," dedi. CAEA Başkan Yardımcısı Liu Jing'e göre Çin, 40 yıl önce UAEA'ya katılmasından bu yana ajansla yakın işbirliğini sürdürdü ve bu işbirliği yalnızca Çin'in nükleer enerjisinin güvenliğini ve gelişimini önemli ölçüde arttırmakla kalmadı, aynı zamanda dünya çapında nükleer enerjinin sürdürülebilir gelişimine de katkıda bulundu.

Liu, Çin'in nükleer enerji teknolojisindeki yenilikleri birlikte teşvik etmek ve nükleer enerjinin faydalarının daha fazla ülkeye ulaşmasını sağlamak amacıyla işbirliğini sürekli genişletmek için UAEA ve ilgili tüm taraflarla birlikte çalışmaya istekli olduğunu ifade etti. Sophie Boutaud de la Combe, Çin ziyareti sırasında Çin Ulusal Nükleer Şirketi, Çin Tarım Bilimleri Akademisi ve Qinshan nükleer enerji üssünü ziyaret etti. Yetkilinin ayrıca Çin'deki en son nükleer teknoloji uygulamaları hakkında bilgi edinmek üzere ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinde bulunan Çin Genel Nükleer Enerji Grubu, Daya Bay nükleer enerji üssü ve Sun Yat-sen Üniversitesi'ni ziyaret etmesi planlanıyor.

Kaynak: rss