Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı

TOKYO, 7 Şubat (Xinhua) -- Japonya dışişleri ve sanayi bakanlıkları, UAEA Nükleer Emniyet ve Güvenlik Departmanı Direktörü ve Koordinatörü Gustavo Caruso liderliğindeki bir UAEA uzmanları ekibinin, 14-18 Şubat tarihleri arasında Japonya'yı ziyaret edeceğini açıkladılar. Kullanılamaz hale gelen Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'ne ziyaret muhtemelen 15 Şubat'ta gerçekleşecek.

Japonya'da hükümetin aşılamadaki yavaşlığından dolayı Kovid-19 vakaları ülke geneline yayıldığı için geçen yıl Aralık ayında yapılması beklenen tesis ziyareti ve yerinde değerlendirmeler ertelenmişti. Japonya, santralde biriken radyoaktif suyun Pasifik Okyanusu'na salınmasının hala planı dahilinde olduğunu söyledi. Japonya'nın kuzeydoğusundaki santralde suyun depolandığı tankların yakında tümüyle dolması bekleniyor.

Fukuşima santralinin kilit öneme sahip soğutma üniteleri, 2011'de büyük bir depremin tetiklediği tsunaminin vurmasının ardından devre dışı kalmış ve bu, 1986'daki Çernobil'den bu yana en büyük nükleer krize yol açmıştı. Hükümetin Pasifik Okyanusu'na salmayı planladığı kirli su, Fukuşima vilayetindeki santralde erimiş nükleer yakıtı soğutmak için kullanılan radyoaktif trityum içeriyor.

Japonya'nın balıkçılık sektörü, sektörün itibarına daha fazla zarar vereceği gerekçesiyle plana sert biçimde karşı çıkıyor. Dahası, Japonya'nın en yakın komşuları kadar uzaktaki bazı ülkeler de plan hakkında güçlü kaygılarını dile getirdiler.

Japonya hükümeti, radyoaktif suyun Pasifik'e boşaltılması için tek taraflı önerisi dışında bir dizi alternatif plan üzerinde duruyor. Söz konusu seçenekler arasında zehirli suyun yerin derinliklerine enjekte edilmesi, buharlaştırıldıktan sonra atmosfere bırakılması ya da katı hale getirilip yer altına gömülmesi yer alıyor.

Editör: İRFAN KARSLI