The Guardian’da yer alan habere göre; insan hakları grubu Dawn’ın (Arap Dünyası için Şimdi Demokrasi) ulaştığı belgelere göre, Suudi Arabistan’da Nurah bin Said el Kahtani isimli bir kadına ‘interneti Suudi Arabistan’ın toplumsal dokusunu bozacak şekilde kullanmak’ gerekçesiyle 45 yıl hapis cezası verdi.

Dawn, belgelerin doğrulanmış Suudi kaynaklardan alındığını söyledi. Dawn Körfez Bölgesi Direktörü Abdullah Alaoud, Kahtani’nin ‘yalnızca görüşlerini Twitter’da paylaşmak’ nedeniyle cezalandırıldığını söyledi.

Kahtani’nin Twitter’ı kendi adıyla kullanmadığı biliniyor.

İNGİLTERE'DE DOKTORA YAPAN KADIN SUUDİ ARABİSTAN'A DÖNDÜĞÜNDE TUTUKLANMIŞTI

Suudi Arabistan’da geçen haftalarda, Leeds Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Salma el Şihab isimli bir kadın da ülkesine döndükten sonra sosyal medya hesabı ve paylaşımları gerekçesiyle tutuklanmıştı. Şihab’ın davasında mahkeme belgeleri, kadının Twitter’da ‘kamusal düzensizlik ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturan hesapları takip ettiği’ ve bazı durumlarda sürgündeki muhalif isimlerin tweetlerini paylaştığı gerekçesiyle tutuklandığını göstermişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Şihab davasına ilişkin yaptığı açıklamada Suudi Arabistan yetkililerine konuya ilişkin ‘derin endişeleri’ bildirdiklerini aktarmıştı.

Yaş Alanlar, Tai-Chi ile Denge Kuruyor Yaş Alanlar, Tai-Chi ile Denge Kuruyor

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, ‘İfade özgürlüğünün evrensel bir insan hakkı olduğunu ve ifade özgürlüğünü kullanmanın hiçbir zaman suç teşkil etmemesi gerektiğini vurguladık’ demişti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen ay Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret, ülkedeki insan hakları ihlalleri ve gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018 yılında Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi hatırlatılarak tepki çekmişti.