Genel

Türkler, ekonomik sıkıntılar ve artan enflasyon nedeniyle ikinci el mallara yöneliyor

Abone Ol

 Tüketiciler, ülkenin ekonomik sıkıntıları ve artan enflasyonu nedeniyle uygun fiyatlı ikinci el ürünler ararken, ikinci el eşya alım satımı Türkiye'de yaygın hale geldi.

Başkent Ankara'nın Ulus semtinde bulunan İtfaiye Meydanı'ndaki onlarca yıllık bit pazarında çok sayıda dükkan, ihtiyaç duyduğu en temel ürünler için dolaşan dar gelirli vatandaşlar için artık kullanılmış giysi, ev aletleri ve mobilya gibi ucuz mallar sunuyor.

Ankara'da, bir ikinci el eşya pazarında alışveriş yapan insanlar, 6 Aralık 2022. (Fotoğraf: Mustafa Kaya/Xinhua)

Soyadını vermek istemeyen genç bir tamirci olan Ahmet, "Dairemiz için mobilya arıyoruz. Yeni mobilyaların fiyatı çok yüksek, bu yüzden buraya birkaç parça almaya geldik. Bu, gıdaya gidecek paradan tasarruf etmemize yardımcı olabilir" dedi.

Genç adam Xinhua'ya mobilya ve beyaz eşya gibi dayanıklı eşyaların hem kendisi hem de eşi gibi sabit gelirliler için çok pahalı hale geldiğini de söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Pazartesi günü yayınladığı aylık enflasyon verilerine göre, mobilya ve ev eşyası fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 92,8 arttı.

Ankara'da, bir ikinci el eşya pazarında alışveriş yapan insanlar, 6 Aralık 2022. (Fotoğraf: Mustafa Kaya/Xinhua)

Ankara İkinci El Eşyası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mükerrem Korkmaz, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, tekstil ve elektronik eşya sektörlerindeki astronomik fiyat artışlarının Türkiye'nin ikinci el piyasasını da etkilediğini söyledi.

"Çamaşır makineleri ve buzdolapları fiyatlarının sert bir şekilde artması, ikinci el piyasalarında dalgalanma etkisi yarattı" diyen Korkmaz, ikinci el piyasasında da fiyatların aşırı bir yükseliş gördüğünü sözlerine ekledi.

İtfaiye Meydanı'nda bir dükkan sahibi olan Nihat Ercan da Xinhua'ya, "Yüksek fiyatlar nedeniyle işlerimizde de durgunluğa tanık oluyoruz ve ilgi düşük" dedi.

Ankara'da, bir ikinci el eşya pazarında alışveriş yapan insanlar, 6 Aralık 2022. (Fotoğraf: Mustafa Kaya/Xinhua)

2018 yılının ortalarında patlak veren kur krizinden bu yana Türkiye, yüksek enflasyon ve hane halkının satın alma gücünün düşmesi gibi ciddi ekonomik sorunlar yaşıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu Pazartesi günü, Türkiye'de Mayıs 2021'den bu yana ilk kez enflasyonun Kasım ayında yavaşlayarak Ekim'deki yüzde 85,5'ten yüzde 84,3'e gerilediğini açıkladı.

Ekonomistler, Türkiye'nin enflasyon oranının yavaşlamaya devam edeceğini, ancak gelecek aylarda sarsıcı kalacağını ve temel ihtiyaç maddeleri için zamların daha yavaş bir hızla devam edeceğini söylüyor.

Türk hükümetinin mevcut ekonomik programı, cari fazla elde etmek amacıyla üretimi ve ihracatı artırmak için düşük faiz oranlarına öncelik veriyor.