Türkiye Sağlık Turizm Derneği (TÜSATDER) Başkanı Servet Terziler, sağlık turizmi sektörünün bu yılın ikinci yarısında pandemiye bağlı kayıpları tersine çevirmeyi planladığını söyledi. Terziler, Pazartesi günü Xinhua'ya verdiği demeçte, "Sektörün salgın yaralarını iyileştirmek için Haziran ayından itibaren hummalı çalışmalar yürütülecek" dedi.

Türkiye'de artan Kovid-19 vakalarını azaltmak için 29 Nisan ile 17 Mayıs arasında iki haftadan fazla tam kapanma ilan edilmişti. Terziler, "17 Mayıs'ta kapanma sona erdiğinde, sektörümüzde ciddi bir atılım gerçekleşeceğini ve kayıpların telafi edilmeye başlanacağını düşünüyorum" diye konuştu. Terziler'e göre sektörde 2021 rakamları 2019'a kıyasla hala düşük seyrediyor ancak bu durum pandemi koşullarında "normal" kabul ediliyor.

Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor. Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor.

TÜSATDER, 2019'da sağlık turizminden 3 milyar dolar gelir elde edildiğini, 2021'in ilk çeyreğinde de 125.000 yabancı sağlık turistinin Türkiye'yi ziyaret ettiğini açıkladı. Terziler, "Ancak 2019 yılına baktığımızda Türkiye'ye sadece saç ekimi için 700.000 ile 750.000 arasında kişinin geldiğini görüyoruz" dedi.

Başkan, bu yıl tedavi için Türkiye'yi tercih eden turistlerin en çok Hollanda, Fransa, Almanya ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinden geldiğini kaydetti. Terziler, "En çok saç ekimini tercih ettiler. Bunu estetik operasyonlar, diş ve göz tedavileri izledi" dedi. Terziler, Türkiye'nin "özverili insan gücü, iyi sağlık hizmeti, yoğun bakım ünitesi altyapıları ve genel sağlık hizmetleri" dolayısıyla övgü aldığını söyledi.

2019 yılında Türkiye'nin turizm gelirleri 45 milyondan fazla yabancı ziyaretçi ve 34,5 milyar ABD doları ile rekor seviyeye ulaştı. Ancak 2020'de pandemi nedeniyle ülkenin kayıpları yüzde 70'i buldu. Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan verilere göre, 14 milyondan fazla kişi aşının ilk dozunu, 9,6 milyondan fazla kişi ise aşının her iki dozunu da yaptırdı.

Editör: İRFAN KARSLI