Türkiye'den Çin'e giden ilk ihracat treni, Çin'in kuzeybatısındaki Xi'an şehrine ulaştı. Yerel makamlara göre tüm malların gümrük işlemleri tamamlandı.

Ev aletleri üreticisi BSH Hausgerate GmbH (BSH) için bin 383 buzdolabı yüklenen ihracat treni, 4 Aralık'ta İstanbul'dan ayrıldıktan sonra 8 bin 693 kilometre yol kat etti. Xi'an Uluslararası Ticaret ve Lojistik Parkı'ndan yapılan açıklamaya göre kargonun değeri yaklaşık 10,4 milyon yuan (yaklaşık 1,59 milyon ABD doları).

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Türkiye'nin Çin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, "Bu sevindirici fırsat Türkiye ile Çin arasındaki tarihi bağların yeniden canlandığını gösteriyor" dedi.

Önen, Çin ile Avrupa arasındaki demiryolu bağlantısının pandemi sırasında daha da hayati bir öneme sahip olduğunu, çünkü yük trenlerinin uluslararası lojistik tedarik zincirinin istikrar kazanmasında çok önemli bir rol oynadığını sözlerine ekledi. Büyükelçi Önen, "Türkiye ile Çin arasında demir yolu bağlantısının daha çok kullanılması, Avrasya'daki ekonomik faaliyetleri de hızlandıracaktır" dedi.

BSH yöneticisi Sun Meng, geleneksel okyanus taşımacılığına kıyasla, ithalat treni ile Türkiye'den Çin'e seyahat etmenin çok daha az zaman aldığını ve iki ülke arasındaki mal ticaretini önemli ölçüde kolaylaştırdığını söyledi. Sun, "Artık malları taşımanın hızlı, verimli ve istikrarlı bir yolu daha var" diye konuştu.

Shaanxi eyaletinin merkezi Xi'an'a giden ve buradan gelen Çin-Avrupa yük trenleri, bu yılın ilk 11 ayında 3 bin 400'den fazla sefer gerçekleştirdi ve geçen yılın aynı dönemine göre sefer sayısını neredeyse ikiye katladı.

Editör: İRFAN KARSLI