Sağlık

Türkiye'de hükümet Kovid-19 kısıtlamalarını hafifletse de halk temkinli olmayı sürdürüyor

İSTANBUL, 6 Mart (Xinhua) -- Türkiye'deki sağlık yetkilileri Çarşamba günü açık hava etkinlikleri ve etkili havalandırmaya sahip kapalı alanlar için maske takma şartını kaldır...

Abone Ol

İSTANBUL, 6 Mart (Xinhua) -- Türkiye'deki sağlık yetkilileri Çarşamba günü açık hava etkinlikleri ve etkili havalandırmaya sahip kapalı alanlar için maske takma şartını kaldırdı. Hastaneler dışında alışveriş merkezleri gibi kamusal alanlara girmek için de artık HES kodu gerekmiyor. Yeni kararda toplu taşımada maske takmaksa hala zorunluluk olarak bulunuyor.

İstanbul'daki Taksim Meydanı'nda üç kişi görülüyor, 5 Mart 2022. (Fotoğraf:

Türkiye'deki günlük vaka sayısı Şubat ayının başından bu yana düşüş eğilimine girdi fakat 4 Mart haftası için yedi günlük ortalama sayı 50 binin oldukça üzerinde görülüyor. İstanbul'un hareketli noktalarından Şişli'de bir kadın giyim mağazasının müdürü olan Kadriye Özdemir, açık havada maske zorunluluğunun kaldırılmasından memnun olduğunu ancak kapalı alanlar için daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. "Maske kuralının çok sayıda insanın yan yana geldiği kapalı mekanlarda sürmesinden yanayım" diyen Özdemir, Xinhua'ya verdiği demeçte maske takmanın virüse karşı iyi bir koruma sağladığını da sözlerine ekledi.

Kadriye Özdemir, mesai saatlerinde "30'a kadar kişi içeride bulunabiliyor ve herkes hareket halinde oluyor. Bazıları öksürüyor, bazılarıysa hapşırabiliyor" dedi. İyi hava akımına sahip ya da havalandırması olan iç mekanlarda da maskelerin hala zorunlu olması gerektiğine inanan Kadriye Özdemir, "Müşterilerime mağazanın içinde maskelerini takmalarını hatırlatmaya devam edeceğim" diye konuştu. Bütün sağlık kurallarına sıkı sıkıya uyduğunu söyleyen 73 yaşındaki İstanbullu Ayşe Yavuzer, geçtiğimiz günlerde Omicron varyantına yakalanmış.

73 yaşındaki Ayşe Yavuzer, İstanbul'daki bir sokakta maske takıyor, 3 Mart 2022. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua)

Xinhua'ya konuşan Yavuzer, "Kovid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesine ve açık havada maske takmanın kaldırılmasına karşıyım. Çevremdeki herkes aynı şeyi düşünüyor" dedi. "Ailem ve ben maske takmaya devam edeceğiz. Arkadaşlarla buluşmaya gitmeyeceğim ve sadece yürümeye devam edeceğim" diyen Ayşe Yavuzer, AVM ve restoranlardan da uzak duracağını söyledi.

Öte yandan İzmir'de yaşayan lise son sınıf öğrencisi Sude Yıldız da Xinhua'ya "gerçekten nefessiz kaldığını" hissettiği için dışarıda maskeyi çıkarmaktan mutlu olduğunu ama arkadaşları son zamanlarda "dikkatsizlik" nedeniyle enfekte oldukları için kapalı alanda maske takacağını söyledi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, günlük vaka sayısının hala 50 bin civarında olması nedeniyle pandeminin bittiğini söylemenin çok iddialı olacağını belirtti.

İstanbul'daki Taksim Meydanı'nda bir çocuk bebek arabasını itiyor, 5 Mart 2022. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua)

Yerel medyaya konuşan Şener "Fakat pandeminin önceliği değişti" dedi ve "65 yaş üstü grupta aşı oranı çok yüksek. Bu bize özgüven veriyor ve yoğun bakımdaki hasta sayısı her geçen gün azalıyor" diye ekledi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi de olan Şener, İstanbul ve başkent Ankara'nın da aralarında olduğu Türkiye'nin beş büyük şehrinde günlük vakaların önceki haftalara göre yarı yarıya azaldığını kaydetti.