İSTANBUL, 10 Şubat (Xinhua) Türk sporcular, yeni sporcuların yetiştirilmesi açısından "geleceğe yönelik mükemmel yatırımlar" diyerek tesislerden övgüyle bahsetti. Türk kayakla atlama sporcusu Fatih Arda İpçioğlu Beijing'den Xinhua'ya verdiği demeçte, Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletindeki Zhangjiakou kentinin Chongli bölgesinde yer alan Ulusal Kayakla Atlama Merkezi'nden çok etkilendiğini söyledi. İpçioğlu, merkezden bahsederken, "Rampayı ilk gördüğümde ne hissettiğimi kelimelerle anlatamam, ama harikaydı" ifadelerini kullandı. Tesis, şekil olarak şansa yönelik geleneksel bir Çin süs eşyası olan "Ruyi"ye benzeyen bir "S türü" kavisi olduğu için "Kardan Ruyi" olarak anılıyor.

Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletinin Zhangjiakou kentindeki Beijing 2022 Kış Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'nın Zhangjiakou yarış bölgesindeki Ulusal Kayakla Atlama Merkezi görülüyor, 23 Ekim 2021. (Fotoğraf: Yang Shiyao/Xinhua)

İpçioğlu, Beijing'deki Olimpiyatlar sırasında gördüğü tüm spor tesislerinin, bir profesyonel sporcunun ihtiyaç duyabileceği her şeyi sağladığını ve ileri teknolojiyle donatıldığını düşünüyor. 24 yaşındaki sporcu, bu spor komplekslerinin, yeni sporcuların yetiştirilmesi için geleceğe yönelik yatırımlar olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletinin Zhangjiakou kentindeki Ulusal Kayakla Atlama Merkezi'nde erkekler bireysel normal tepe kayakla atlama elemelerinde yarışan Fatih Arda İpçioğlu, 5 Şubat 2022. (Fotoğraf: Dai Tianfang/Xinhua)

İpçioğlu, Olimpiyat finallerinde yarışma şansını kaybetti, ama yarı finallerde kendi en iyi derecesini yapmayı başardı. Kayakla atlamanın Türkiye'deki geçmişinin 15 yıl öncesine uzandığını kaydeden sporcu, Türk halkının bu spora ilgisinin güçlü olmadığını düşünüyor. İpçioğlu, "Evet, burada sükse yaparak Türk halkının dikkatini çektik; onları gururlandırdık" diye konuştu.

Erzurum'da kayak yapan Türk sporcu Özlem Çarıkçıoğlu, Ocak 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Türkiye'nin alp disiplini kayakçısı Özlem Çarıkçıoğlu, Yanqing'deki Ulusal Alp Disiplini Kayak Merkezi'ndeki alp disiplini parkurlarının dik ve Türkiye'deki parkurlardan çok farklı olduğunu kaydetti. 28 yaşındaki sporcu, büyük slalom ve slalom yarışlarına katılarak parkurları başarıyla tamamladı. Çarıkçıoğlu, Türk sporcuların Çin'deki parkurlarda antrenman yapma seçeneği olması halinde bir sonraki Kış Olimpiyatları'nda daha çok başarı kazanabileceğini düşünüyor.

Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletinin Zhangjiakou kentindeki Ulusal Kayakla Atlama Merkezi'nde kayakla atlama karma takım finallerinin çiçek seremonisinde kazanan sporcular kutlama yapıyor, 7 Şubat 2022. (Fotoğraf: Jiang Kehong/Xinhua)

Çarıkçıoğlu, "Telesiyejde İsviçre'nin baş antrenörüyle sohbet etme imkanım oldu. Onlar da antrenman için buraya gelmeyi düşünüyor. Parkurları da çok beğenmişler" diye konuştu. Türkiye'nin alp disiplininde dünya standartlarını yakalama konusunda geride kaldığını belirten Türkiye Kayak Federasyonu Basın Bürosu Başkanı Bülent Karadaş, Türk sporcular için Beijing buzlu alp disiplini parkurlarında deneyim sahibi olmanın önemli olduğunu söyledi.

Çin'de kırmızı kart gören ikinci lig futbol takımının antrenörü hakemi tokatladı Çin'de kırmızı kart gören ikinci lig futbol takımının antrenörü hakemi tokatladı
Editör: İRFAN KARSLI