Kültür - Sanat ve Tarih

Türk satıcı, Maraş dondurmasının lezzetini Çin'de yaymaya devam ediyor

CHONGQİNG, 2 Mart (Xinhua) -- Bu tarz keyifli sahneler, Türkiye'nin İstanbul kentinden gelen Ali Büyüksakallı'nın yaklaşık 10 yıldır müşterilerine bu egzotik tadı sunduğu Çin'...

Abone Ol

CHONGQİNG, 2 Mart (Xinhua) -- Bu tarz keyifli sahneler, Türkiye'nin İstanbul kentinden gelen Ali Büyüksakallı'nın yaklaşık 10 yıldır müşterilerine bu egzotik tadı sunduğu Çin'in güneybatısında yer alan Chongqing belediyesindeki Ciqikou antik kasabasında muhtemelen her gün yaşanıyor. 36 yaşındaki dondurma satıcısı, Çin genelinde 50'den fazla dondurma dükkanı işletiyor ve bu leziz Türk tadı ile beraberinde de kültürü paylaşıyor.

300 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Türk dondurması, Türk mutfağına özgü bir lezzet ve yazın en çok tercih edilen tatlılarından biri. Bu eşsiz yiyecek o kadar kalın ki bazen bıçak ve çatalla yenmesi gerekiyor. Büyüksakallı, bu dondurmanın dünyanın en çiğneme gerektiren dondurmalarından biri olduğuna inanıldığını söylüyor. Bu lezzet, çoğunlukla müşterileri eğlenceli bir etkileşimin içine sokarak yüksek eğlendiricilik düzeyinde hazırlanıyor ve satılıyor. Büyüksakallı, tam da dondurmaya ulaşacaklarını sandıklarında önlerindeki dondurma topunu çekerek müşterilerini eğlendirmeyi seviyor.

Bu türünün tek örneği dondurmayı Çin'e ilk kez 2010 yılında Shanghai Dünya Fuarı'nın bir katılımcısı olarak getiren Büyüksakallı, "Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaletinin Suzhou kentinden güzel bir genç kadın olan eşimle Çin'de tanıştım. Evlendikten sonra Shanghai'da ilk Türk Taksim dondurması dükkanımızı açtık" diye anlatıyor ve ekliyor:

"Çin'de çalışmaktan çok mutluyum, müşterilerim çoğu zaman onlara dondurma hazırladığımda ve performans sergilediğimde beni övüyor ve teşekkür ediyor." Büyüksakallı ve eşi 2009 Chongqing'i ziyaret etmelerinin ardından kentteki yaşamın sakin hızına aşık olmuş ve 2011'de buraya yerleşmeye karar vermişler.

Çin'in son yıllarda dışa açılmaya devam etmesi, ülkede yaşayan yabancılar için hayatı kolaylaştırdı. Büyüksakallı, "Eskiden yabancı peynirleri ve ekmeği almak zordu ama şimdi kolayca ulaşabiliyoruz. Otantik Türk yemeklerini ve dünyanın dört bir yanından ürünleri burada satın almak mümkün ve hatta ben bazı ürünleri Çin'de internetten alıp onları geri Türkiye'ye yolluyorum" diyor. Tükiye, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin önemli bir ortağı olarak yıllar içerisinde Çin'le yaptığı ticari, kültürel ve kişisel alışverişlerin arttığını gözlemledi.

Büyüksakallı da, "Çin, Türkiye'den yurtdışına seyahat etmek isteyen birçok kişinin ilk tercihi ve ben de memleketimden birçok kişiyi çalışmaları için Çin'e getirdim" diye ekliyor. Türk çalışanlar, bir yıllık profesyonel eğitimi tamamlamalarının ardından Büyüksakallı'nın dükkanında çalışabiliyor ve şu anda tüm dükkanlarında Türk çalışanlar var.

Çin'e özellikle Kovid-19 salgınına yönelik hızlı ve etkili önleme çabaları için minnettar olduğunu ifade eden Büyüksakallı, "Birçok dükkanım turistik noktalarda bulunuyor ve turist sayısı salgının kontrol altına alınmasının ardından hızlı bir şekilde arttı. Şu anda bazı dükkanlarımın günlük cirosu 10 bin yuan (yaklaşık bin 584 ABD doları) civarında ya da ciroları yoğun yaz sezonunda 30 bin yuanla zirve yapabiliyor" diye ekliyor.

Türk iş insanının İstanbul'daki ailesi 40 yıldan uzun süredir dondurma üretimiyle ilgileniyor ve erkek kardeşiyle birlikte işleri Fransa ve Çin'e genişletmişler. Yüzlerce yıllık lezzetin refah dolu bir geleceğe sahip olacağına inanan Büyüksakallı, "Umarım gelecekte çocuklarım da Çin'de tatlı işini devam ettirebilirler" diyor.