İSTANBUL, 28 Aralık (Xinhua) Türkiye'nin önde gelen İstanbul merkezli nanoteknoloji laboratuvarı Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), özellikle enerji depolama uygulamaları alanında bor mineralinin ticarileştirilmesi için Çinli meslektaşlarıyla kazan-kazan anlayışıyla güçlerini birleştirmeye çalışıyor. Son bir buçuk yıldır bor mineralini sentezleyen ve borofen üreten merkezin çalışmaları son zamanlarda enerji uygulamalarına yöneldi. SUNUM Başkan Yardımcısı ve Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Mert Umut Özkaynak, büyük bor yataklarına sahip Türkiye'nin, başta yeni nesil bataryalar ve karbon sıfır ürünlerin üretimi olmak üzere Çin ile işbirliği geliştirmeyi ve ortaklıklar kurmayı hedeflediğini söyledi.

İstanbul'daki Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Başkan Yardımcısı ve Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Mert Umut Özkaynak Xinhua'ya bir demeç veriyor, 20 Aralık 2021. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua)

Özkaynak, Çinli elektrikli araç bataryası devi Contemporary Amperex Technology Limited Şirketi (CATL), Çin Havacılık Lityum Batarya Limited Şirketi (CALB) ve Çinli lityum iyon batarya üreticisi EVE Energy'nin özellikle SUNUM'un radarında olduğunu belirtti. Özkaynak, İstanbul'un Anadolu yakasındaki laboratuvarda Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Bu noktada, ürün geliştirme süreçlerinin gerçekten bir parçası olmak ve Çin endüstrisi ile ilişki içinde olmak istiyoruz" dedi. Özkaynak, Çin'in elektrikli araç ve lityum iyon batarya üretiminde pazar lideri olduğuna ve SUNUM'un da enerji sistemlerinde ortaya çıkan malzeme ihtiyaçlarını karşılama potansiyeline sahip borofen üretiminde iyi olduğuna dikkat çekti. Özkaynak, "(Türkiye ve Çin arasındaki) işbirliği ile sıfır karbon verimli ürünlere ve değeri daha yüksek çıktılara sahip olabiliriz" diye konuştu.

İstanbul'daki Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde çalışan bir görevli, 20 Aralık 2021. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua)

SUNUM, Türkiye'de halihazırda faaliyet gösteren ve Ar-Ge'ye yatırım yapan, Huawei gibi Çinli büyük küresel şirketlerle işbirliğini artırmakla da ilgileniyor. Huawei ile işbirliği olanaklarından bahseden Özkaynak, "Temiz 5G teknolojilerine ve ayrıca daha hızlı ve uzun ömürlü bataryalara sahip olmak için birlikte çalışabiliriz" dedi. Özkaynak ayrıca, Türkiye'nin konumunun, Çinli yatırımcılara Türkiye üzerinden dünyanın diğer bölgelerine açılmaları için dikkate değer olanaklar sunduğunu da savundu. Özkaynak, "Tedarik zinciri şu anda kritik bir durumda, dünyanın ana sorunu bu" diye devam etti, ancak Avrupa, Ortadoğu ve Asya arasında yer alan Türkiye'nin, bir geçiş merkezi ve dünyanın geri kalanına açılan bir kapı olması nedeniyle bu sorunu hafifletme potansiyeline sahip olduğunu sözlerine ekledi. 2010 yılında kurulan SUNUM, 2017 yılında Türkiye'nin dört Ulusal Araştırma Altyapısından birisi seçildi ve faaliyetlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olarak sürdürüyor.

Çin'in Shenzhou-18 görevi, Dünya dışında yaşam araştırmalarına yönelik örnekler getirdi Çin'in Shenzhou-18 görevi, Dünya dışında yaşam araştırmalarına yönelik örnekler getirdi
İstanbul'daki Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin iş geliştirme yöneticisi Özgür Ekin Felek Xinhua'ya bir demeç veriyor, 20 Aralık 2021. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua)

SUNUM'un iş geliştirme yöneticisi Özgür Ekin Felek, borofenin teknoloji dünyasında oldukça ses getirdiğini ve özellikleri nedeniyle "yeni bir süper malzeme" olarak nitelendirildiğini söyledi. Felek, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Ana uygulama alanı enerji sektörü. Bataryalarda, süper kapasitörlerde, hidrojen depolamada ve ayrıca mikro-nano sensörlerde ve çeşitli savunma sanayi uygulamalarında kullanılabiliyor" dedi. Felek'e göre SUNUM araştırmacılarının yaptığı gözlemlerde, standart grafit tabanlı bir batarya sistemine yüzde 3 borofen eklendiğinde lityum iyon bataryaların özgül kapasitesinin yüzde 20 ila 30 arttığı görüldü. Süper kapasitörlere yüzde 10 borofen eklendiğinde, özgül kapasite de yüzde 75 oranında artıyor.

Editör: İRFAN KARSLI