Fotoğrafta, İstanbul'daki bir döviz bürosu görülüyor, 23 Aralık 2021. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua)

Türk lirası, dolar karşısında 18,30'luk rekor bir seviye ile yılın başından bu yana değerinin yaklaşık yüzde 60'ını kaybetmesinin ardından, Pazartesi günü 15.30'da 11,20'ye düştü. Yaklaşık 40 yıldır Kapalıçarşı'da altın ve döviz işi yapan Reşat Yılmaz, küçük altın mağazasının önünde gelişmeye ilişkin iyimserliğini çekinceleriyle dile getirdi. Yılmaz, "Ülkemizin üzerinde kara bulutlar dolaşıyordu, fakat cumhurbaşkanının son açıklaması gerginliği azalttı" ifadesini kullandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi akşamı, tasarrufları ulusal para birimindeki dalgalanmalardan koruma amaçlı yeni tedbirler açıkladı. Erdoğan, elde edilen faize rağmen kazancın, hesap açılışı ile vade tarihleri arasındaki kur farkının altında kalınması halinde, hükümetin mudiye kaybını tazmin edeceğini belirtti.

17 Aralık 2021'de çekilen fotoğrafta, Türk lirası ve bazı yiyecek ile içecekler görülüyor. (Fotoğraf: Shadati/Xinhua)

"Şu anda tüm gözler enflasyona (yüzde 21'in üzerinde) çevrilmiş durumda" diye devam eden Yılmaz, "Dolarda yaşanan düşüş gıda fiyatlarına yansıtılırsa, bu son derece olumlu olur" dedi. Yılmaz'a göre, Türk lirasının daha fazla kazanç elde etmesi beklentisiyle, bugün piyasalarda döviz kuruna yönelik bir talep bulunmuyor. "Artık insanlar giderek daha fazla altın satın alıyor" diyen Yılmaz, bir gram altının Pazartesi günü 1000 liranın üzerini test ettiğini, Perşembe günü 15.45'te 650 lira civarında işlem gördüğünü belirtti. Yılmaz, "Bu, düğün piyasası için son derece olumlu bir gelişme, çünkü altın fiyatlarının yüksek olduğu bir dönemde herkes düğün yapamayabilir" dedi.

18 Haziran 2021'de çekilen fotoğrafta, İstanbul'daki ikonik Kapalıçarşı görülüyor. (Fotoğraf: Serkan Şentürk/Xinhua)

Yılmaz'a göre, bugünden itibaren en önemli şey, bu olumlu tablonun kalıcı olup olmayacağı. Türkiye'nin, seçim tarihi henüz belli olmasa da, seçim sürecine girdiğini ifade eden Yılmaz, "Bu da para birimine fazladan yük getirecek. İleride kurda daha ciddi dalgalanmalar bekleyebiliriz ve bu bahar havası geçici olabilir" dedi. Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, hükümetin erken seçim çağrısında bulunmayacağını ve seçimlerin 2023 yılında yapılacağını yinelemişti. İsmini vermek istemeyen bir borsacı, Pazartesi günü işlemlerin tamamının durdurulmasıyla döviz bürolarının dijital panolarının geçici olarak karartılmasının ardından, Kapalıçarşı'da her şeyin normale döndüğünü belirtti. Şiddetli dalgalanmaların kimseye fayda sağlamadığını belirten borsacı, piyasalar için en önemli şeyin istikrar olduğunu vurguladı. Merkez Bankası'nın art arda yaptığı faiz indirimleri, son birkaç ayda lira kaybını daha da artırdı. Banka, yükselen enflasyona rağmen, Eylül ayından bu yana temel politika faizini 500 baz puan düşürerek, lirayı tüm zamanların en düşük seviyelerine taşıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizleri düşük tutmanın ekonomik büyümeyi, ihracatı ve istihdamı destekleyeceğini savunuyor.

Meksika Merkez Bankası 2024 büyüme tahminini düşürdü Meksika Merkez Bankası 2024 büyüme tahminini düşürdü

Editör: İRFAN KARSLI