Dünya

Türk deri hazır giyim sektörü pandemi kayıplarını telafi için Rus turistleri bekliyor

Kovid-19 öncesi parlak günlerde bu mağaza, turistlere yönelik düzenlediği özel defileler ve şık ürünleriyle günde yaklaşık 600 yabancı müşteriye hizmet veriyordu. Punto Deri v...

Abone Ol

Kovid-19 öncesi parlak günlerde bu mağaza, turistlere yönelik düzenlediği özel defileler ve şık ürünleriyle günde yaklaşık 600 yabancı müşteriye hizmet veriyordu. Punto Deri ve Kürk mağazası yöneticisi Volkan Osmançelebioğlu Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Ama pandemi yüzünden şu anda her şey uzunca bir süredir beklemede" dedi. Osmançelebioğlu, "Beklentilerimizi hem finansal hem de psikolojik olarak minimize ettik. Üretimimizi, fiyatlarımızı ve çalışan sayımızı tamamen düşürdük" diye ekledi.

Türk deri üretici ve perakendecileri, en büyük gelir kapıları olan Rus turistlerin Türkiye'ye gelişleri durduğundan zararlarını telafi etme umudunu Haziran ayına ertelemek zorunda kaldılar. Rusya, Türkiye'de günlük Kovid-19 vaka sayısındaki artış nedeniyle iki ülke arasındaki uçuşlara 1 Haziran'a kadar sınırlama getirmişti. Şimdi bütün gözler Rusya'da. Sektör zararlarının bir kısmını telafi etmek için uçuşların bir an önce başlamasını bekliyor.

Osmançelebioğlu, "Yüzde 80 (satış) kaybımız var. Belki daha fazla. Personelimizin de çoğunu kaybettik ve üretim her zamankine kıyasla önemli ölçüde yavaşladı" dedi. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği'ne (TDKD) göre turist olmadığı için bu yılki sezonda sektörün tüm segmentlerindeki zararın toplamı 600 milyon ABD dolarına ulaştı. TDKD başkanı Gürkan Gözmen Xinhua'ya, "Rus uçakları Türkiye'ye gelmezse kaybımız yakında 800 milyon dolara ulaşır" dedi.

Gözmen'e göre Türkiye'nin yıllık deri hazır giyim ihracatı 2019 yılında yaklaşık 240 milyon dolardı ve bunun 50 milyon doları Rus müşterilerle yapılan işlerden elde edildi. Gözmen "Bu pazarı kaybetmememiz lazım ve bu belirsizlik en geç Haziran ayında sona ermeli" diye ekledi. Öte yandan Punto, potansiyel alıcıları kaçırmamak için yüzde 80'e varan indirimler yapmak zorunda kalmış. Osmançelebioğlu'nun görüşüne göre şu anda Türkiye'ye gelen yabancılar düşük bütçeli turist grubundan oluşuyor ve Punto'nun ekibi onlara uygun fiyatlı ürünler sunmak için ellerinden geleni yapıyor.

Osmançelebioğlu "Azami 200 dolara deri ceket ya da 400 dolara kuzu kürkü manto arıyorlar. Maliyet açısından bu fiyata böyle bir ürün çıkması imkansız" dedi. Tüm güçlüklere rağmen sektör gelecek için umutlu olmayı sürdürüyor. Osmançelebioğlu, "Rus turistler alışverişi özledi, biz de onları ağırlamak için bekliyoruz" diyerek, Kovid-19 aşılama programının devam ettiğine ve turizm sektöründeki çoğu kişinin aşılandığına işaret ediyor.

Osmançelebioğlu, "Bizleri iyi günlerin beklediğini umut ediyoruz" diye ekledi. Türkiye, 2019 yılında 5 milyonu Rus olmak üzere 45 milyon turist ağırladı ve turizmden toplam 34,5 milyar dolar gelir elde etti. Ancak turizm sektörünün kayıp yıl olarak tanımladığı 2020'de kayıplar yüzde 70'i aştı.