Spor

Tokyo 2020 Olimpiyatları'nın en genç sporcusu Suriyeli Zaza, 'hayalin için savaş' mesajı verdi

12 yıl 204 gündür bu dünyada olan Suriyeli masa tenisi oyuncusu Hend Zaza, Cumartesi günü sahaya çıktı ve devam eden Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nın en genç yarışmacısı oldu...

Abone Ol

12 yıl 204 gündür bu dünyada olan Suriyeli masa tenisi oyuncusu Hend Zaza, Cumartesi günü sahaya çıktı ve devam eden Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nın en genç yarışmacısı oldu. 10 yaşında bir kızı olan ve Avusturya'yı temsil eden 39 yaşındaki Çinli masa tenisi oyuncusu Liu Jia ile karşılaşan Zaza, tek kadınlar ön eleme turunda sürpriz olmayan bir şekilde düz setlerde elendi. Zaza, "Bu maçta bir galibiyet almayı ve daha iyi bir oyun sergilemeyi umuyordum. Ama (Liu Jia) zorlu bir rakipti ve özellikle ilk olimpiyat maçımda bu benim için iyi bir ders oldu. Hatalarım üzerinde çalışacağım ve umarım bir dahaki sefere daha iyi bir sonuç alacağım" diye konuştu.

Zaza, "Bu katıldığım ilk Olimpiyatlar ve yarışmalardaki ilk maçımdı, zihinsel olarak buna hazırlanmak çok zordu. Ama bir şekilde bunun üstesinden gelmeyi başardım ve bunun için maç boyunca elimden gelenin en iyisini yaptım" ifadelerini kullandı. Zaza, Şubat 2020'de Ürdün'deki Batı Asya Olimpiyat eleme turnuvasında olimpiyatlara demir atmayı başardı ve böylece olimpik masa tenisi dalında eleme yoluyla yarışmaya hak kazanan ilk Suriyeli oldu. Savaşlardan etkilenen bir ülkeden gelen Zaza, beş yaşında masa tenisine başlamış ve spor onun için bir kaçış yolu olmuş.

Yenilgisinin ardından çok fazla hayal kırıklığı yaşamayan Zaza, karma alanda Liu ile bir özçekim gerçekleştirdi. Ardından Liu, gelecek maçlarda mücadeleye devam etmesi için genç sporcuya cesaret verdi. Zaza, "Son beş yıldır, özellikle ülke içindeki savaş ve Olimpiyatlar'ın finansmanının ertelenmesi gibi pek çok farklı deneyim yaşadım. Çok zordu ama bunun için mücadele etmek zorundaydım. Aynı durumda olan herkese mesajım şudur: Hayaliniz için savaşın ve yaşadığınız zorluklar ne olursa olsun çok çalışın, hedefinize ulaşacaksınız" dedi. Zaza'nın rakibi Liu için de bu kolay bir maç değildi.

Avusturya adına yarışan Liu Jia, Kanada'nın Markham şehrindeki 2017 ITTF Kadınlar Dünya Kupası Tek Kadınlar Grup Maçı'nda Mısırlı Dina Meshref'le karşılaşmasında topu karşılarken görülüyor, 27 Ekim 2017. (Fotoğraf: Zou Zheng/Xinhua)

"Aslında çok gergindim" itirafında bulunan Liu, "Böyle genç bir kıza yenilmek benim için oldukça utanç verici olacaktı" dedi. Liu, maç öncesi kızıyla arasında geçen konuşmayı da anlattı: "Dün kızıma kendisinden iki yaş büyük birine karşı oynayacağımı söyledim. O da bana 'Bu oyunu kaybedemezsin' dedi." Zaza, 11 yaşındaki Beatrice Hustiu'nun artistik patinaj dalında yarıştığı 1968 Kış Olimpiyatları'ndan bu yana Olimpiyatlar'a katılan en genç sporcu oldu. Liu'ya göre, genç rakibi "harika" bir oyuncu. Liu, "Sadece 12 yaşında ve Olimpiyat Oyunları'na katılıyor. Ona şapka çıkartın" diye konuştu. Zaza, Olimpiyatlar'ın ana kura çekimine katılma hakkını kazanmayı başaramamış olsa da geleceğe umutla bakıyor.

Suriye heyetinin bayrak taşıyıcısı olan Zaza, Cuma günkü açılış töreninde "Bir dahaki sefere birinci, ikinci ve üçüncü turları geçmek için çok çalışacağım çünkü bu yarışmada sadece ilk turda değil, daha uzun kalmak istiyorum" dedi. "Bu onun için iyi bir deneyim" diyen Zaza'nın Antrenörü Adham Jamaan ise "Sorun yok. Pratik yapmaya devam ederse daha iyi olacak" mesajı verdi.

Liu, rakibi hakkında "O gerçekten etkileyici biri" tanımlamasını yaptı ve "Onun gibi bir yeteneğin gelişmeye ihtiyacı var" diye konuştu. Liu, "Şu anki koşulları göz önüne alındığında harika oynadı. Ama bu bir rekabet sporu. Diğer ülkelerden rakiplerini yenmek istiyorsa daha iyi tesislere ihtiyacı var ve umarım uluslararası kuruluşlar daha iyi antrenman koşullarına kavuşmaları için yardımcı olur" dedi. Liu, Zaza için, "Seviyesini sergilemek O'nun için kolay değil. Yeteneği var" ifadelerini kullandı.