TikTok, ABD'lileri Yabancı Düşman Kontrolündeki Uygulamalardan Koruma Yasası'nın anayasaya aykırı olduğuna işaret etti.
WASHİNGTON, 8 Mayıs (Xinhua) -- Çevrimiçi video eğlence platformu TikTok ve Çinli ana şirketi ByteDance, şirketi son derece popüler olan uygulamayı satmaya yahut ülke genelinde yasağa maruz kalmaya zorlayan yasa hakkında ABD hükümetine karşı yasal mücadele başlattı. ABD Başkanı Joe Biden, ABD Kongresi'nin her iki kanadının da onayladığı TikTok yasağına ilişkin tasarıyı geçen ay imzalayarak yasalaştırmıştı.
TikTok'un Columbia Bölge Temyiz Mahkemesi'ne sunduğu dilekçede, "Kongre, internet üzerinden video oluşturmak, paylaşmak ve görüntülemek amacıyla 170 milyon ABD'li tarafından kullanılan, konuşma ve yazışmaların korunduğu canlı bir çevrimiçi forum olan TikTok'a açıkça ayrımcılık yapıp yasak getirerek benzeri görülmemiş bir adım atmıştır. Kongre, tarihinde ilk kez, adı geçen konuşma platformunu münferit olarak hedef alıp ülke genelinde kalıcı bir yasağa tabi tutan ve her bir ABD vatandaşını, dünya genelinde 1 milyardan fazla insanın bulunduğu benzersiz bir çevrimiçi topluluğa katılmaktan alıkoyan bir yasayı geçirmiştir" ifadesine yer verdi.
TikTok, sunduğu dilekçede, ABD'lileri Yabancı Düşman Kontrolündeki Uygulamalardan Koruma Yasası'nın anayasaya aykırı olduğuna işaret etti. Dilekçede, "TikTok'u yasaklamanın anayasaya aykırı olduğu o kadar barizdir ki, yasanın destekçileri bile bu gerçeği kabul etmiş ve ısrarla yasayı bir yasak olarak değil, yalnızca TikTok'un mülkiyetine ilişkin bir düzenleme olarak tanımlamaya çalışmıştır" ifadesi yer aldı. Yasa, ByteDance şirketine TikTok'u Çinli olmayan bir alıcıya satması için yalnızca 270 gün mühlet tanıyor. Bu mühlet, ABD Başkanı'nın gerekli görmesi halinde 90 gün daha uzatılabilecek.
"Ancak gerçekte bir seçim şansı yok" ifadesini kullanan TikTok, uygulamanın ABD'de faaliyet göstermeye devam etmesine izin vermek için yasanın talep ettiği "nitelikli elden çıkarmanın" ticari, teknolojik ya da yasal olarak mümkün olmadığını vurguladı. Çinli sahibinden dolayı asılsız ulusal güvenlik endişeleriyle gerekçelendirilen TikTok yasağı, hem ABD içinde hem de dışında çeşitli çevrelerden geniş çaplı eleştirilerle karşılandı. Washington'un popüler uygulamayı baskılamasının ardındaki nedenler sorgulanırken, anayasal haklar ve adil rekabet ilkesinin ihlal edildiğine dair endişeler dile getiriliyor.