Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde değişikliğe giden Bakanlık, özellikle olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayar gibi ürünlerin iadesiyle ilgili yeni madde ekledi.
Buna göre, cayma hakkının istisnaları başlığında bulunan Madde 15’e eklemeler yapıldı. Tüketicinin cayma hakkını kullanamayacağı durumlar değişti.
- Tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmeler,
- Canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmeler,
- Tanıtma ve kullanma kılavuzunda satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmeler maddeleri eklendi.
Buna göre, tüketici internetten satılan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarları iade edemeyecek.
İADE KARGO ÜCRETİ ARTIK TÜKETİCİLERİN CEBİNDEN ÇIKACAK
‘MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan ‘on’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘dört’ ibaresi ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
‘(3) Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür. Ancak, tüketiciye teslim edilen malın Kanunun 8 inci maddesi kapsamında ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilebilir.’
Yukarıdaki ekleme ile tüketiciler, artık iade talebinde bulunmaları durumunda kargo ücretini kendileri karşılamak zorunda olacak.’
CEP TELEFONLARI VE BİLGİSAYARLARDA CAYMA HAKKI KALDIRILDI
MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.
‘ı) 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre tescili zorunlu olan taşınırlar ile kayıt veya tescil zorunluluğu bulunan insansız hava araçlarına ilişkin sözleşmeler.
i) Tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmeler.
j) Canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmeler.
k) Tanıtma ve kullanma kılavuzunda satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmeler.’
Tüketiciler, yönetmelikteki ilgili maddede yapılan bu değişiklik ile birlikte artık kayıt ve tescil zorunluluğu bulunan insansız hava araçları, cep telefonu, akıllı saat, tablet, bilgisayarlar ve canlı müzayedede açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmelerde cayma hakkından faydalanamayacak.'
Yani satın aldığınız ürünleri, kendinize bağlı sebeplerden dolayı iade edemeyeceksiniz. Fakat ürünlerde bir sorun çıkması, bu ürünlerin iadesinde engel çıkarmayacak.
ÖTE YANDAN İADENİN KARGOYA VERİLMESİNDE SÜRE SINIRI 14 GÜNE ÇIKARILDI
Yeni yönetmelik, tüketicilerin faydasına olacak bir düzenlemeye de yer verdi. Yeni düzenlemeyle birlikte iade veya değişim gibi durumlarda ürünü kargoya vermek için artık 14 günlük süreniz olacak.
BANKALARA DA YENİ YÜKÜMLÜLÜK GETİRİLDİ
Ürün ödemesinin kredi kartı ile yapılması durumunda kart sağlayıcıları, artık satıcı, sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcı tarafından aktarılan tutarı, kendilerine ulaşmasını takiben kart sahibinin kullanılabilir limitine tek seferde ilave etmekle yükümlü tutulacak.
Kredi kartına ilişkin düzenleme 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecekken, bu yazıda bahsi geçen diğer düzenlemeler 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren yürürlükte olacak.
(Webtekno)