Dünya

Tibet Platosu'nun Yer- Atmosfer Etkileşimine dair Yeni Veriler!

Bir Çin enstitüsü, Qinghai-Tibet Platosu'ndaki entegre yer-atmosfer etkileşiminin saatlik gözlemlerinden oluşan bir veri seti oluşturdu.

Abone Ol

Bir Çin enstitüsü, Qinghai-Tibet Platosu'ndaki entegre yer-atmosfer etkileşiminin saatlik gözlemlerinden oluşan bir veri seti oluşturdu.

Qinghai-Tibet Platosu, kriyosferin, kutup bölgeleri dışındaki en büyük yüksek rakımlı bölümü. Küresel iklim değişikliğine duyarlı olan geniş dağ buzulları, tiyal (permafrost, sürekli donmuş toprak) ve mevsimsel olarak donmuş topraklara sahip.

Earth System Science Data dergisinde yayınlanan yeni araştırma makalesine göre plato, termal ve dinamik mekanizmalar aracılığıyla, bölgesel ve küresel iklimi etkileyen kritik bir rol oynuyor.

Çin Bilimler Akademisi (CAS) bünyesindeki Tibet Platosu Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar çeşitli şeyleri ölçmek istiyor. atmosferik koşulları, Qinghai-Tibet Platosu boyunca bölgesel yer-atmosfer etkileşimlerini ve bunun komşu alanlar üzerindeki etkilerini ölçmeyi umuyor.

Araştırmacılar, dikey hidrotermal değişimleri ve toprak donma-çözülme sürecini tespit edebilmek için çok katmanlı toprak sıcaklığını ve nemini kayıt altına aldılar. Atmosferik sınır tabakası içindeki enerji, momentum, su buharı ve karbondioksitteki yüksek frekanslı dikey değişimleri saptadılar.

Araştırmanın oluşturduğu uzun vadeli (2005-2016), yerinde (in situ) gözlemsel veri seti, platodaki altı saha istasyonunu kuşatan entegre bir yüksek-irtifa ve soğuk-bölge gözlem ağının saatlik yer-atmosfer etkileşimi incelemelerinden elde ediliyor.

CAS araştırmacısı Ma Yaoming, veri setinin Qinghai-Tibet Platosu'ndaki meteorolojik özelliklerin analizine dayalı konuştu. uzaktan algılama ürün değerlendirmesinde, uzaktan algılama algoritmalarının geliştirilmesinde ve iklim araştırması ve tahmininde yaygın olarak kullanılabileceğini söyledi.