Bangladeş'teki dang humması salgını sinekliklere olan talebi artırdı Bangladeş'teki dang humması salgını sinekliklere olan talebi artırdı

LONDRA, 28 Ağustos (Xinhua) -- The Guardian'da yayımlanan bir makalede çok güçlü, tek bir rezerv para biriminin çok kutuplu dünyayla uyumlu olmadığı ve ABD dolarının tahtının sallanabileceği belirtildi. Gazetenin ekonomi editörü Larry Elliott, Pazar günü yayımlanan makalesinde, ABD'de faiz oranlarının daha artırılmasının konuşulduğu bir ortamda ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda atacağı adımların, ABD sınırlarının dışında yaşayan insanların da hayatını etkilediğini kaydetti.

Elliott, petrol gibi emtiaların dolar cinsinden fiyatlandığını ve dolarla borçlanan ülkelerin geri ödemelerinin dolardaki değer artışıyla yükseldiğini belirtti. Elliott, "ABD'nin finansal hegemonyası dünyanın her tarafında popüler değil. Euronun yaratılmasına yönelik motivasyonlardan biri, Avrupa'da kullanılacak tek para biriminin, dolar karşısında rakip rezerv para birimi olacağı düşüncesiydi" dedi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, finansal yaptırımları ABD dış politikasının bir aracı olarak kullanmanın uzun vadeli sonuçları konusunda endişelerini dile getiriyor. Makalede Yellen'in bunun "uzun vadede doların hegemonyasını baltalaması" riski olduğu şeklindeki sözlerine yer verildi.

Editör: Şeymanur Erbay