CAKARTA, 25 Şubat (Xinhua) 29 yaşındaki Lala Yusuf, Endonezya'nın Cava adasındaki Semarang şehrinde yaşıyor. Şubat ayının başında hastalanan Yusuf, o zamandan bu yana kaldığı pansiyonda kendini karantinada tutuyor. Bir sürüntü testi, Yusuf'a Kovid-19 bulaştığını doğruladı. PCR test sonuçları, resmi test ve takip uygulaması olan PeduliLindungi'ye kaydedildi ve Yusuf'a Sağlık Bakanlığı teletıbbına erişim izni verildi. 24 saatten kısa bir süre içinde bir kurye, bir doktor tarafından reçete edilen antiviraller, multivitaminler ve parasetamolden oluşan bir ilaç paketini teslim etmek üzere kapıya geldi.

Endonezya'nın Batı Cava eyaletinin merkezi Bandung'daki karantina odalarında çalışan personel, 17 Şubat 2022. (Fotoğraf: Septianjar/Xinhua)

Yusuf, "Süreç hızlı ve kolay. İlaç 1 milyon rupi (yaklaşık 75 ABD doları) değerinde ama tamamen ücretsizdi" dedi. Bu arada Cakarta'da kendine karantina uygulayan 42 yaşındaki üniversite öğretim görevlisi Tya Azhari de uygulama aracılığıyla bir doktora danıştı. Teletıp hizmetini halk sağlığında bir atılım olarak gören Azhari, "bu hizmetin kalitesi kesinlikle zamanla artacaktır" dedi.

Endonezya'nın Batı Cava eyaletinin Bogor kentindeki bir tren istasyonuna gelen maske takan yolcular, 18 Şubat 2022. (Fotoğraf: Sandika Fadilah/Xinhua)

Endonezya hükümeti, Kovid-19 bulaşan herkesin, özellikle asemptomatik veya hafif semptomları olanların, tesislerin dolup taşmasının önüne geçmek için 17 teletıp sağlayıcısı aracılığıyla ücretsiz tıbbi hizmet almasını istiyor. Şiddetli semptomları olanların yine de en yakın tıp merkezine gitmeleri tavsiye ediliyor. Hastaların yüzde 40'ından fazlası şu anda teletıp kullanıyor. Testi pozitif çıkan pek çok kişi semptom göstermiyor. Endonezya'daki üçüncü Kovid-19 dalgası boyunca, yatak doluluk oranı toplam kapasitenin yüzde 40'ının altında kalırken, son derece bulaşıcı Omicron varyantının yayılması nedeniyle günlük enfeksiyon oranı 16 Şubat'ta 65.000'e ulaştı.

ÇİN’İN TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLARI ÇİN’DE EĞİTİME TALEBİ ARTIRDI ÇİN’İN TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLARI ÇİN’DE EĞİTİME TALEBİ ARTIRDI

Editör: İRFAN KARSLI