Frontiers in Aging dergisinde önceki gün yayımlanan çalışmaya göre, her gün kullanılan cihazlardan yansıyan mavi ışığa aşırı maruz kalmak, deri ve yağ hücrelerinden duyu nöronlarına kadar vücuttaki çeşitli hücrelere zarar verebiliyor.

Uzmanlar yapılan deneylerde mavi ışığın, insanlarla benzer hücresel özelliklere sahip meyve sineklerini etkilediği sonucuna ulaştı.

Araştırma ekibinden Oregon Eyalet Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Profesör Dr. Jadwiga Giebultowicz, ‘Sinek ve insan hücrelerinde sinyal veren kimyasallar aynı. Dolayısıyla mavi ışık insanlar üzerinde de olumsuz etkiler yaratma potansiyeline sahip.’ ifadelerini kullandı.

SİNEKLERDE ERKEN YAŞLANMAYA YOL AÇAN KİMYASAL DEĞİŞİMLER GÖZLENDİ

Dr. Giebultowicz, mavi ışığın yaşlanmayı hızlandırıcı etkisini anlamak için 2 hafta boyunca mavi ışığa maruz bırakılan meyve sinekleriyle tamamen karanlıkta bırakılanların metabolit seviyelerinin karşılaştırıldığını söyledi. 

Giebultowicz çalışmaya ilişkin, ‘Mavi ışığa maruz kalan meyve sineklerinde hücrelerin doğru çalışması için gerekli belirli kimyasalların seviyelerinde değişim yaşandığını ilk kez göstermiş olduk.’ değerlendirmesini yaptı.

Uzmanlar mavi ışığa maruz kalan sineklerde bazı hücrelerin uygun şekilde çalışmadığını ve bunun da erken ölümlere neden olabileceğini belirtti. Mavi ışıkta bırakılan sineklerin beyinlerinde yapılan incelemede, glutamat seviyelerinin azaldığı tespit edildi.

Düşük glutamat seviyelerininse beyin fonksiyonlarında azalmaya ve erken yaşlanmaya yol açabileceği ifade edildi.

Araştırmacılar mavi ışığın insan hücreleri üzerindeki etkisini incelemek için yeni çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

ABD'de organik havuç kaynaklı koli basili salgını nedeniyle 1 kişi öldü ABD'de organik havuç kaynaklı koli basili salgını nedeniyle 1 kişi öldü

(Euronews)