Birçok farklı bölümden bilimsel tarım uzmanlarından oluşan bir ekip, geçen hafta, Çin'deki büyük pamuk üretim alanlarından olan Bayingolin Moğol Özerk İli'nin Yuli ilçesindeki bir test alanında, pamuk üretiminin mu başına 620,4 kilogram veya hektar başına 9.306 kilogram gibi rekor bir seviyeye ulaştığını doğruladı. İlin Tarım Teknolojisi Artırma Merkezi'nin ekip lideri Qu Tao yaptığı açıklamada, 15 Ekim'de 33 hektarlık test alanında rastgele seçilen üç parselde elde edilen bu verimin, aynı pamuk cinsiyle ekili sıradan tarım arazisinden yüzde 26,2 daha yüksek olduğunu ifade etti.

Qu, bu yıl hava değişiminden ötürü pamuk veriminin genel olarak geçen yıla göre biraz daha düşük olduğunu, ancak test sahasında kullanılan yeni bir gübre türünün hasadın bereketli olmasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Qu, "Organosilikon gübre, daha iyi bir toprak yapısı için tuzlu alanın pH değerini ayarlayabiliyor" dedi.

Xinjiang, Çin'in tarımın sürdürülebilir gelişimini ciddi şekilde kısıtlayan tuzlu ve alkali topraklarının üçte birine ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle, organosilikon gübre, pamuk çiftçilerine verimi artırma konusunda somut faydalar getirdi. Yuli'de pamuk çiftçisi olan Shi Junyi, yeni gübreyi kullanarak gelecek yıl pamuk ekim alanını genişletmeye karar verdi. Çiftçi, "Teknik destekle, verimin gelecek yıl mu başına 700 kilograma ulaşmasını umut ediyorum" diye konuştu. Teknoloji, toprak yapısını iyileştirmenin yanı sıra çiftçilerin ellerini rahatlatarak geleneksel tarımı modern hale getirdi. İHA püskürtücülerden pamuk toplayıcılara kadar çeşitli makine tipleri, pamuk tarlalarında önemli hale geldi.

'Yangtze Nehri boyunca ilk şehir'de çekilen drone görüntüleri 'Yangtze Nehri boyunca ilk şehir'de çekilen drone görüntüleri

Pamuk üreticisi Erken Reyimu, 33 hektarlık pamuk tarlasında tohum ekimi, böcek ilaçlama ve pamuk toplama işlerinin hepsinin makineler tarafından yapıldığını belirtti. Çiftçi gülümseyerek, "Mu başına 400 kilograma ulaşan pamuk verimi ile, bu yıl eve 1 milyon yuanın üzerinde (yaklaşık 155.500 ABD doları) bir kazanç getirebileceğimi umuyorum" dedi. Pamuk çiftliğinden aldığı geliri kullanarak, büyük oğlu için bir daire ve büyük kızı için bir araba satın alan üretici, bu yılın sonunda da küçük oğlu için bir araba satın almayı planlıyor.

Yuli İlçesi Başkan Yardımcısı He Miao yaptığı açıklamada, ilçenin tarımsal makineleşme oranının 66.000 hektarlık pamuk tarlasıyla yüzde 96'ya ulaştığını belirtti. He ayrıca, kütlü pamuk fiyatının geçen yıl kilogram başına 7 yuandan 12 yuana çıktığını, bunun da çiftçilere daha fazla gelir sağlayacağını ifade etti. İl yönetimine göre, Bayingolin'deki pamuk hasat çalışmalarının Kasım ayı ortasında tamamlanması beklenirken, pamuk tarlasının yüzde 80'den fazlası makineler tarafından toplanacak. Xinjiang, Çin'de en büyük pamuk yetişen bölge olma özelliğine sahip. Bölgedeki pamuk üretimi 2020 yılında 5,16 milyon tona ulaşarak ülkedeki toplam pamuk üretiminin yüzde 87,3'ünü oluşturdu.

Editör: İRFAN KARSLI