BEİJİNG, 7 Şubat (Xinhua) -- Dinigeer Yilamujiang, Cuma gecesinden önce kayaklı koşu dünyasının dışındaki çoğu insana yabancı gelen bir isimdi. Ancak 20 yaşındaki Çinli kız, Beijing 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde Zhao Jiawen ile birlikte büyük kar tanesi şeklindeki kazana meşaleyi yerleştirdiğinde ilgi odağı oldu.

Çin'de kırmızı kart gören ikinci lig futbol takımının antrenörü hakemi tokatladı Çin'de kırmızı kart gören ikinci lig futbol takımının antrenörü hakemi tokatladı

Dinigeer Pazar günü Xinhua'ya verdiği demeçte, "O anı yaşamak, hayatımın geri kalanında bana her gün cesaret verecek" dedi ve ekledi: "Meşaleyi bizim yerleştireceğimizi öğrendiğimde çok heyecanlandım. Bu benim için büyük bir onur!"

Son meşale taşıyıcıları (her biri 1950'lerden bu yana onar yıl arayla doğan kişiler) kazana yerleştirmeden önce Olimpiyat meşalesini stadyumun etrafında taşıdı. 2000'leri temsil eden Dinigeer ve Kuzey kombine sporcusu Zhao, spor geleneklerinin mirasını ve nesiller boyunca Olimpiyat ruhunun devam ettiğini simgeleyecek şekilde kendilerinden önceki kuşaklardan gelen kış sporcularından meşaleyi aldı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Sözcüsü Mark Adams, " (Dinigeer) meşale yarışında yer almayı kesinlikle hak etti ve bence tüm nesillerin orada olması mükemmel bir konseptti. Bence bu çok hoş bir konseptti" dedi.

Meşale taşıyıcıları Dinigeer Yilamujiang (solda) ve Zhao Jiawen, Çin'in başkenti Beijing'deki Ulusal Stadyum'da düzenlenen Beijing 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine katılıyor, 4 Şubat 2022. (Fotoğraf: Xu Zijian/Xinhua)

2001 yılında Çin'in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin Altay İli'nde doğan Dinigeer'in karla doğal bir bağı var. Arkeologlar, 2005 yılında keşfedilen, kayakla kayarken sırıklarla avlanan Altaylılara ait mağara resimlerinin 10.000 yıldan daha eski olabileceğini tahmin ediyor. O zamandan beri Altay, birçok kişi tarafından insanların kayak yapmaya başladığı yerlerden biri olarak kabul ediliyor.

Altay'ın benzersiz coğrafi ve iklim koşulları, kayak yapmayı yerel halkın yaşamının vazgeçilmez bir parçası haline getiriyor. Daha 1980'lerin başlarında Altay bölgesinden birçok Alp disiplini ve kayaklı koşu sporcusu uluslararası yarışmalarda Çin'i temsil etmeye başladı.

Dinigeer'in babası Yilamujiang Miraj da bir kayaklı koşu sporcusuydu ve 1993'te ulusal bir kayaklı koşu yarışmasında üçüncü olmuştu. Babasının izinde giden Dinigeer, 2010 yılında 10 yaşındayken babasının kurduğu ve eğitim verdiği 20 kişilik bir gençlik takımına katılarak kayaklı koşu yapmaya başladı.

Takımın eğitim sahası şehrin hemen dışındaki tepelerdeydi. Her seanstan önce Dinigeer ve takım arkadaşları, toz kar üstünde bir yol oluşturmak için sıraya girerek birer birer adım atarak karı bastırıyorlardı. Kar yağışının bir metreye kadar ulaştığı bu bölgede, sonraki gün antrenman yapabilmek için, patikayı gece boyunca donmaya bırakmadan önce yedi veya sekiz saat boyunca karı bastırmak zorundaydılar. Kızının kayak deneyiminden bahseden anne Roxan Hatibaji, ilk başta kızının bu amacını gerçekleştirmeye çalışmasına karşı olduğunu, hatta "ailede bir kayaklı koşu sporcusu fazlasıyla yeterli" diyerek eşine kızdığını belirtiyor.

Çin'den Dinigeer Yilamujiang (soldan 2.), Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletinde yer alan Zhangjiakou'daki Ulusal Kayaklı Koşu Merkezi'nde kadınlar kayaklı koşu 7,5 km + 7,5 km skiatlonda yarışıyor, 5 Şubat 2022. (Fotoğraf: Zhang Hongxiang/Xinhua)

Ancak Dinigeer, spora giderek daha fazla tutkun hale geldi. Diğer kızlar düştükleri için ağlarken, Dinigeer ayağa kalkarak ilerlemeye devam ediyor, soğuk ısırması ve çürükleri hiç umursamıyordu. Annesinin tam anlamıyla ikna olmasını sağlayan şey, Dinigeer'in kayaklı koşuya olan sevgisi ve tutkusuydu. Hatibaji, "Gülümseyen bir yüzle tekrar tekrar yarıştığını gördüm, sonra bu işi bir kariyer olarak ne kadar sevdiğini anladım" dedi.

Gençlik takımındaki kayaklı koşu deneyimine rağmen, Dinigeer, 2017 yılına kadar, atletizmden profesyonel ulusal kayaklı koşu takımına geçemedi. Xinjiang Kayaklı Koşu Takımının Baş Antrenörü Fu Yong, "Bir sporcunun bir spordan diğerine geçmesi çok zor" dedi ve ekledi: "Bir de yeşil çimlerden beyaz karlara, tamamen farklı bir spora geçtiğini düşünün."

Beijing'in 2015 yılında 2022 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapma hakkını kazanması Çinliler arasında kış sporlarına yönelik büyük bir coşku yarattı. Yüksek kaliteli kar ve Kasım'dan Mayıs'a kadar süren son derece uzun bir kar mevsimi olan Dinigeer'in büyüdüğü memlekette birçok uluslararası kayak merkezi inşa edildi ve yavaş yavaş yurtiçinden ve yurtdışından kayakçılar ve snowboardcular için bir hedef haline geldi.

Koktokay Kasabası'nın 18 kilometre doğusunda, 1.821 ile 3.041 metre rakımlar arasında yer alan Koktokay Uluslararası Kayak Merkezi'nde 28 kilometrelik bir kayak pisti bulunuyor. Jiangjunshan Kayak Merkezi, 2014 sezonundan beri birçok okul öğrencisine ev sahipliği yaptı. Çocuklar, Altay şehir merkezine araçla sadece 10 dakika uzaklıktaki tesisteki beden eğitimi derslerine ücretsiz olarak katılabiliyor.

Çin'in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde yer alan Koktokay Kasabası'ndaki uluslararası bir kayak merkezinde turistler eğleniyor, 26 Kasım 2018. (Fotoğraf: Ding Lei/Xinhua)

Dinigeer da bu sırada büyük ilerleme kaydetti. Dinigeer, 2019-2021 yılları arasında düzenlenen üç Gençler Dünya Şampiyonası'ndaki 5km etkinliğinde, 2020'de beşinci ve 2021'de altıncı olarak iki kez ilk 10 arasında yer aldı. Mart 2019'da, Beijing'de üç ayaklı bir sprint serisinin kadınlar açılış ayağında ikinci olan Dinigeer, FIS düzeyindeki herhangi bir etkinlikte madalya kazanan bu spordaki ilk Çinli oldu.

Xinjiang'da kayak yapanların sayısındaki artış, Kış Olimpiyatları'nda Xinjiang'dan daha fazla sporcunun yer almasına katkıda bulundu. PyeongChang 2018'de Xinjiang'dan dört sporcu vardı, Beijing 2022'ye ise Dinigeer'in de aralarında bulunduğu altı sporcu katılıyor.

Dinigeer'in annesi Hatibaji, "Beijing Kış Olimpiyatları'nda Dinigeer'den tek beklentimiz elinden gelenin en iyisini yapması ve kendi standartlarında çaba göstermesi" dedi ve ekledi: "Umarım bir an önce eve döner, böylece en sevdiği yemekleri yapıp iyice dinlenmesini sağlarım."

Olimpiyat kazanına meşaleyi yerleştirmesinin ardından 20 saatten daha kısa bir süre sonra Dinigeer, Beijing 2022'deki ilk altın madalya etkinliği olan kadınlar 7,5 km + 7,5 km skiatlonda yarıştı. Dinigeer, 50 dakika 10,7 saniyelik derecesiyle 43. sırada yer almasına rağmen, Beijing 2022 açılış töreninin son iki meşale taşıyıcılarından biri olarak ailesini gururlandırmaya devam etti.

Dinigeer'in kuzeni Xerin Turhunjan, "Çin kafilesi açılış töreni sırasında ortaya çıktığında gözlerimiz onu aradı" dedi ve ekledi: "Ailemizin tüm üyeleri çok heyecanlandı ve şaşırdı. Annesi gözyaşlarına boğuldu. Bütün aile onunla gurur duyuyor."

Editör: İRFAN KARSLI