Xinhua

Suudi Arabistan'da 3. Küresel Yapay Zeka Zirvesi başladı

Abone Ol

RİYAD, 11 Eylül (Xinhua) -- Tüm dünyada yapay zekanın daha fazla benimsenmesini ve ilgili teknolojilerin stratejik kullanımını sağlamayı amaçlayan 3. Küresel Yapay Zeka Zirvesi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da başladı.

Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu Başkanı Abdullah bin Şeref El Gamdi Salı günü yaptığı açılış konuşmasında, "Bu yıl insanlığın iyiliği için çıtayı yükseltiyor ve yapay zekanın sınırlarını daha da genişletiyoruz" dedi.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 3. Küresel Yapay Zeka Zirvesi'nin açılış töreninde konuşma yapan Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu Başkanı Abdullah bin Şeref El Gamdi, 10 Eylül 2024. (Fotoğraf: Küresel Yapay Zeka Zirvesi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Gamdi, yapay zekanın etik ikilemler yarattığını ve uluslararası ekonomik ve sosyal kalkınmayı tehdit eden kritik zorlukları beraberinde getirdiğini belirtti.

Bu zorlukların çözümünün birlik olduğunu söyleyen Gamdi, dünyanın işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

"İnsanlığın Daha İyi Hale Gelmesi için Yapay Zekadan Yararlanmak" temasıyla düzenlenen üç günlük zirve, yapay zekanın potansiyelinden yararlanmada hükümetlerin rolünün ele alınması, üretken yapay zeka, yapay zeka geliştirmenin gözetiminde etik ve yönetişimin rolleri, donanım inovasyonu ve endüstri ve kentsel yaşamda yapay zeka uygulamaları şeklinde sekiz alana odaklanıyor.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 3. Küresel Yapay Zeka Zirvesi'nde Huawei Bulut standını ziyaret eden insanlar, 10 Eylül 2024. (Fotoğraf: Wang Dongzhen/Xinhua)

Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu'na göre zirvede 450'nin üzerinde yapay zeka uzmanı, politika yapıcı ve girişimci, konuşma, söyleşi, görüşme ve tartışmalara katılacak.

Kurum, Pazartesi günü Suudi Arabistan'da yapay zeka konusunda kaydedilen ilerlemeyi gözler önüne seren Suudi Arabistan'da Yapay Zekanın Durumu adlı bir rapor açıkladı. Rapora göre 2030 yılına kadar yapay zekanın ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasına katkısının yüzde 12'ye ulaşması bekleniyor.