Suudi Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Suudi Arabistan, Çarşamba günü 2030 yılına kadar yapay zeka alanında dünyada lider konumuna gelmek için bir ulusal strateji başlattı.

Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu Başkanı Abdullah bin Şeref el-Hamdi, Çarşamba günü sanal ortamda açılışı yapılan Küresel Yapay Zeka Zirvesi'nde "Ulusal Veri ve Yapay Zeka Stratejisi"nin başlatıldığını duyurdu.

El-Hamdi, "Bu strateji, Suudi Arabistan'ı veri ve yapay zeka alanında en iyi konuma getirmeyi amaçlıyor" dedi. Stratejinin, Suudi Arabistan'ın veri ve yapay zeka potansiyelini ortaya çıkaracak bir temel ve istikamet gösterdiğini belirten Abdullah bin Şeref el-Hamdi, bu strateji ile ulusal dönüşüm önceliklerinin gerçekleştirileceğini ve krallığın küresel bir veri ve yapay zeka merkezi haline geleceğini sözlerine ekledi.

El-Hamdi, "Herkes genel olarak teknolojinin ve elbette ki yapay zekanın bu yeni normalin merkezinde yer aldığını kabul ediyor. Günümüzde yapay zeka, sağlık hizmetlerimizi daha zeki, şehirlerimizi daha akıllı ve yollarımızı daha güvenli hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

Abdullah bin Şeref el-Hamdi, Suudi Arabistan'ın 2030 yılına kadar gerçekleştirmek istediği yapay zeka ve veri hedeflerini, yapay zeka alanında ilk 15 ülke arasında yer almak, 20 bin veri ve yapay zeka uzmanı yetiştirmek ve 300'ün üzerinde aktif yenilikçi girişim oluşturmak olarak açıkladı.

Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak

Çin'in Suudi Arabistan Büyükelçisi Chen Weiqing, Xinhua'ya verdiği demeçte, zirvenin, dünyanın yapay zeka alanına büyük önem verdiğini gösterdiğini ve bu alanda Çin ile Suudi Arabistan'ın işbirliğine dair pek çok fırsatın ve potansiyelin bulunduğuna inandığını söyledi.

Chen, "Çok sayıda Çinli şirket ve araştırma enstitüsünün zirveye davet edilmesi, uluslararası toplumun Çin'in son yıllarda yapay zeka ve büyük veri alanında kaydettiği ilerleme ve başarıların farkına vardığını, kabul ettiğini göstermekte" dedi.

El-Hamdi, Suudi Arabistan'ın zirveyi yapay zekaya yeni ve olumlu bir bakış açısı getirerek uluslararası rekabet yerine işbirliğini destekleyecek her yıl düzenlenecek bir platform olarak gördüğünü vurguladı.

Editör: İRFAN KARSLI