Suriye'nin güney vilayeti Süveyda'daki küçük bir kasabada az sayıdaki işçi, birkaç makine kullanarak ülkede yeni bir atıştırmalık olan elma cipsi yapıyor. Elma cipsi yapma projesi, iki kadın ve bir mühendis tarafından ortaya çıkarıldı. Daha önce birkaç küçük proje gerçekleştirmiş olan bu kişiler, tarımdan yararlanma üzerine bir atölyeye katılmalarının ardından elma cipsi yapmaya karar verdi.

Proje, üç arkadaşın Süveyda'da ve özellikle memleketleri Sahwet Blata kasabasında gerçekleştirilen bol miktardaki elma hasadından yararlanmayı düşünmesiyle hayata geçti.

Elmaları gevrek hale getirmek için işlemeden önce temizlenmelerini, soyulmalarını ve ince dilimler halinde kesilmelerini gerçekleştirecek birkaç makine ithal etmek amacıyla fon sağladılar. Küçük fabrikada temiz bir ortam sağlamak için işçilerin tamamı beyaz önlükler, eldivenler ve başörtüsü takıyor. Odalardan birine, farklı tatlarda elma cipsleriyle dolu çuvallar ve yine kasabada yetiştirilen diğer kuru meyve ürünleri koyuluyor.

Proje henüz yeni olduğu için üretimi az ancak elma cipsi yerel halk arasında popüler. Projenin başındaki isim Sahara Matar, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, zorlu savaş ve yokluk dönemlerinde insanların umutsuzluk içine düşmek yerine hayatlarını daha iyi hale getirmek için projeler düşünüp üretmeleri gerektiğini söyledi.

Matar, "Savaşın zorlu ekonomik koşullarının ortasında, kesinlikle kollarımız bağlı durmamalıyız. Çalışmalıyız. İnsanları tarımda ve herkese fayda sağlayacak, kendi kendine yeterliliğe ulaşmak için üretim veren her şeyde çalışmaya teşvik ediyorum" dedi.

40 yaşındaki Matar, elmanın genel olarak Süveyda'da, özellikle de kendi kasabasında çok fazla olduğunu, böylece hammaddeyi nispeten ucuz fiyatlarla temin ettiklerini söyledi. Elma cipsi üretme fikrini ortaya atan ilk kişi olan ziraat mühendisi Zaid Abd, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, elma cipsi yapmanın Suriye'de yeni olduğunu söyledi.

Afrika ülkeleri acı kölelik geçmişinin üstesinden gelerek birlik için mücadele ediyor Afrika ülkeleri acı kölelik geçmişinin üstesinden gelerek birlik için mücadele ediyor

Genellikle çiftçilerin küçük elmaları veya kötü görünenleri elden çıkardığını belirten Abd, böylece fabrikanın israf yerine bu elmaları satın alıp cips haline getirdiğini vurguladı. Zaid Abd, yeni ürünün insanlar için sağlıklı atıştırmalıklar sunduğunu ve artık tüm hasadını satabilen çiftçilere de fayda sağladığını ifade etti.

Editör: İRFAN KARSLI