HALEP, 13 Şubat (Xinhua) -- Savaştan bitap düşmüş haldeki Suriye'de bir de depremlerin yıkıma yol açmasının ardından geçen acı dolu hafta boyunca yerel yardım kuruluşları, depremzedelere destek vermek için tam kapasite çalıştı. Said Yardım Derneği 11 yıldır süren savaşın mağdur ettiği insanlara yardım etmek için yıllardır Suriye'de faaliyet gösteren kuruluşlardan biri. Normalde sadece Ramazan ayı gibi özel zamanlarda faaliyet gösteren ve ücretsiz iftar yemekleri veren kuruluş, şimdi aylarca sürebilecek büyük bir görevle karşı karşıya.

Said Yardım Derneği depremin ardından tüm yıl boyunca ücretsiz yemek verecek bir aşevi kurmaya karar verdi. Dernek, Halep'te günde 2.500 ila 4.000 kişiye yemek dağıtıyor ve bu rakamı günde 40.000 kişiye çıkarma planı var. Xinhua'ya konuşan Said Yardım Derneği Başkanı İsam Habbal, Halep'teki aşevinde Suriyelilerin depremde benzersiz bir dayanışma gösterdiğini, her evin ihtiyaç sahiplerine yardım gönderdiğini söyledi. Habbal, "Bu, toplumumuza hizmet götürmek için kolektif bir çalışma. Gerçekten de toplumumuz içindeki özü ortaya koydu. Yardım uçakla gelmeden önce her ev; kıyafet, ilaç, gıda ve para gibi yardımlar gönderdi" diye konuştu. Habbal, Suriyelilerin "birlik olduğunu, şehirlerin birbirlerini ayırmadığını dünyaya ve en önemlisi kendilerine kanıtladığını" vurguladı.  Aşevinde gönüllüler sıkı çalışıyor. Bazıları sebze doğrarken, bazıları pilav yapıyor, birçoğu da evlerini kaybetmiş kişiler için kurulan geçici barınma yerlerine teslim edilecek gıda kutularını araçlara yerleştiriyor.

Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip

2-76

Suriye'nin kuzeyindeki Halep'te bir yardım kuruluşunun aşevinde evlerini kaybeden kişiler için yemek hazırlayan Suriyeli gönüllüler, 12 Şubat 2023. (Fotoğraf: Monsef Memari/Xinhua)

Habbal, ekibinde yer alan 150 gönüllünün Halep halkına gıda paketleri hazırlamak için gece gündüz çalıştığını söyledi. Halep'in başka bir bölgesinde farklı bir yardım kuruluşu da evlerini kaybetmiş kişiler için yemek hazırlıyor. Yardım kuruluşu El-Bir ve El-İhsan'ın yönetim kurulu üyesi Eyad Abazid, Xinhua'ya verdiği demeçte, ülkeye dışarıdan gelen yardımların dışında, yerel yardım kuruluşlarının Suriye halkına destek için önemli bir görev üstlendiği söyledi.

Abazid, yabancı insani yardım çalışanlarının sonuçta bir gün gideceğini vurgulayarak, zorlukların üstesinden gelme konusunda yerel yardım kuruluşlarının önemine dikkat çekti. Abazid, ülke halkının birarada kalmaya devam edeceğini bu nedenle birbirine yardım etmesi gerektiğini söyledi. Yardım kuruluşunun günde 1.500 kişiye yemek dağıttığını belirten Abazid, "Yabancı ülkelerden ne kadar yardım gelirse gelsin birarada olmalıyız çünkü depremden zarar görenler bizim kendi ailelerimiz. Yardımlaşma ivmesini korumalıyız" diye konuştu. Birleşmiş Milletler yakın zamanda yaptığı açıklamada deprem sonucu Suriye'de 5,3 milyon kişinin evini kaybettiğini açıkladı. Suriye Sağlık Bakanlığı, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 1.414'e, yaralı sayısının 2.349'a yükseldiğini bildirdi.  Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Suriye hükümetinin ve isyancıların ellerinde tuttukları bölgelerde 5.300'ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini, enkaz altındaki kişilerin sayısı dikkate alındığında ölü sayısının 7.000'e kadar çıkabileceğini duyurdu.

Kaynak: rss