Dünya

Suriye Anayasa Komitesi 4. tur görüşmeleri sona erdi, yeni toplantı Ocak'ta!

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen yaptığı basın toplantısında heyetlerin bir sonraki turun 25 Ocak'ta başlamasını kararlaştırdığını ve ele alına...

Abone Ol

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen yaptığı basın toplantısında heyetlerin bir sonraki turun 25 Ocak'ta başlamasını kararlaştırdığını ve ele alınacak gündemi de belirlediğini söyledi. Gündem, anayasal ilkeler ya da yeni oluşturulacak Suriye anayasasının temel prensipleri.

Pedersen "Hafta boyunca taraflar pek çok konuyu detaylı bir şekilde tartıştı" dedi.

Heyetlerin, görüş ayrılıklarını öğrenmek için orada olduğunu belirten Pedersen, yeni biten toplantıda taraflar arasında hala "çok keskin farklı anlatılar" olduğunu ve duyguların da epey kabarık olduğunu söyledi.

Temsilci "Ama bence, belki de daha önemlisi, bu hafta boyunca tanık olduğumuz şey giderek insanların birbirlerini dikkatle, saygıyla dinlemesiydi" dedi.

Pedersen "Çatışma çok uzun sürdü ve Suriye halkı acı içinde, derin acı içinde. 2021'de siyasi sürecin ilerlediğini görmek istiyorlar" diye ekledi.

Ülkede on yıldır süren çatışmanın ardından siyasi çözümün yolunu açmak için yeni bir anayasa oluşturmayı amaçlayan Suriye anayasa görüşmelerinin dördüncü turu Pazartesi günü Cenevre'de başlamıştı.

Suriye hükümetinden, muhalefetten ve sivil toplumdan temsilcilerin yer aldığı Suriye Anayasa Komitesi resmi olarak 30 Ekim 2019'da, Cenevre'de oluşturuldu.

Komitenin "Küçük Grubu", 3 farklı gruptan 15'er kişinin yer aldığı 45 temsilciden oluşuyor. "Küçük Grup" bu sene en son Ağustos ayında Cenevre'de toplanmış ama önemli bir ilerleme kaydedememişti.