Dünya

Suga'nın danışmanı: Japonya'nın 270 milyar dolar kadar ek bütçeye ihtiyacı var

Suga'nın danışmanlarından ekonomist Heizo Takenaka, bu hafta Japan Times'a verdiği demeçte, ülkede Kovid-19 nedeniyle dördüncü kez olağanüstü hal ilan edilmişken ve seçmenler...

Abone Ol

Suga'nın danışmanlarından ekonomist Heizo Takenaka, bu hafta Japan Times'a verdiği demeçte, ülkede Kovid-19 nedeniyle dördüncü kez olağanüstü hal ilan edilmişken ve seçmenler sonbahardaki seçim için sandık başına gitmeye hazırlanırken iktidar partisi üyelerinin ödemeleri artırması gerektiğini vurguladı. Başbakan Suga'nın bir dönem Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı'ndaki üstü olan, şimdi ise kendisine büyüme politikası konusunda danışmanlık yapan Takenaka, "Kısa vadede mali teşviğe ihtiyaç var. An itibarıyla Kovid-19'u kontrol altına almak çok önemli" yorumunda bulundu.

Suga'nın destek oranlarının rekor düzeyde gerilemesi ve Olimpiyat Oyunları öncesinde Tokyo'daki Kovid-19 vakalarının artmaya devam etmesi sebebiyle Liberal Demokrat Parti'nin içinden gelen baskıyla yeni bir ek bütçenin onaylanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Yerel basına göre cevabı henüz bilinmeyen tek soru, bu bütçenin ne kadar büyük olacağı.

Bütçe kapsamının 10 trilyon yen (90 milyar dolar) ila 30 trilyon yen (270 milyar dolar) arasında olacağını kaydeden Takenaka, ekonomide arz ve talep arasındaki farkı kapatmak için daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını da sözlerine ekledi. Japonya Bakanlar Kurulu Ofisi tarafından yapılan hesaplamalar yaklaşık 25 trilyon yen (228 milyar dolar) gibi bir meblağ öne sürerken, Japonya Merkez Bankası'nın çıktı açığı ise bunun üçte birinden daha az olduğunu gösteriyor. Takenaka, "Ek bütçenin mevcut çıktı açığını tamamlaması gerekiyor" dedi. Takenaka, 2000'lerin başında eski Başbakan Junichiro Koizumi tarafından Japonya'da gerçekleştirilen bankacılık ve posta reformlarının mimarı olarak biliniyor.

Başbakan Suga, Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı'nda Takenaka'nın yardımcısı olarak görev yapmıştı. Takenaka, eski meslektaşına tüketiciler için cep telefonu fiyatlarını düşürmekte hızlı davranarak siyasi açıdan takdir toplama tavsiyesinde de bulundu.

Takenaka, bütçeye eklenecek paranın nasıl kullanılması gerektiği sorusuna ise yatırımdaki önceliklerden birinin 5G ağı altyapısına dair olması gerektiği cevabını verdi. Takenaka'ya göre bir diğer öncelikli yatırım da geçen yıl başlatılan 2 trilyon yenlik (18 milyar dolar) yeşil fonun, nihai büyümenin mevcut boyutunun birkaç katı olması için güçlendirilmesi olmalı. Ekonomist, Japonya'nın ormancılık politikalarının da ekonomik büyümeye ve ülkenin 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefine katkı sağlayacak şekilde daha fazla ağaç dikilmesini teşvik edecek biçimde değişmesi gerektiğini söyledi.