Dünya

Sudan'da kadın göstericilere tecavüz iddialarının soruşturulması isteniyor

HARTUM, 28 Aralık (Xinhua) Konsey tarafından yapılan açıklamaya göre, Geçici Egemenlik Konseyi'nin Hartum'daki Cumhuriyet Sarayı'nda düzenlenen ve konseyin başkanı Abdulfetta...

Abone Ol

HARTUM, 28 Aralık (Xinhua) Konsey tarafından yapılan açıklamaya göre, Geçici Egemenlik Konseyi'nin Hartum'daki Cumhuriyet Sarayı'nda düzenlenen ve konseyin başkanı Abdulfettah el-Burhan'ın başkanlık yaptığı olağan toplantıda, konsey "ilgili makamlara tecavüz olayıyla ilgili medyada dolaşanları araştırmaları" talimatını verdi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi'nden 21 Aralık'ta yapılan açıklamada, Sudan'da 19 Aralık'taki protestolar sırasında tecavüz ve toplu tecavüz de dahil olmak üzere cinsel şiddet iddialarının hızlı, bağımsız ve kapsamlı bir şekilde soruşturulması çağrısında bulunuldu.

Cenevre'deki BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Liz Throssell, 13 kadın ve kız çocuğuna tecavüz veya toplu tecavüz edildiğini, bu kadınların Hartum'daki başkanlık sarayı çevresindeki bölgeden kaçarken cinsel tacize uğradıklarını öne süren raporlar aldıklarını söyledi. Sudan Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın 25 Ekim'de olağanüstü hal ilan etmesi, egemenlik konseyini ve hükümeti feshetmesinin ardından ülke siyasi bir kriz yaşıyor. El-Burhan ve ardından görevden alınan Başbakan Abdullah Hamduk, 21 Kasım'da Hamduk'un yeniden başbakan olarak atanmasını da içeren siyasi bir deklarasyon imzalamıştı fakat anlaşma şu ana kadar halkın tepkisini durduramadı.