Yurt

Sri Lanka'da tutuklanan konteyner gemisinin kaptanı kefaletle serbest bırakıldı

Emniyet Sözcüsü Ajith Rohana, kaptanın, diğer mürettebatla birlikte başkent Kolombo'da kaldıkları otelde tutuklandığını ve yerel bir yüksek mahkeme karşısına çıkarılacağını du...

Abone Ol

Emniyet Sözcüsü Ajith Rohana, kaptanın, diğer mürettebatla birlikte başkent Kolombo'da kaldıkları otelde tutuklandığını ve yerel bir yüksek mahkeme karşısına çıkarılacağını duyurmuştu. Daha öncesinde pasaportuna el konulmuş olan kaptan, tutuklandıktan saatler sonra çıkarıldığı mahkemece kefaletle serbest bırakıldı.

Deniz Koruma Kanunu'na muhalefetle suçlanması beklenen MV X-Press Pearl kaptanının 1 Temmuz günü duruşmaya çıkması bekleniyor. Rohana, Ceza Soruşturma Dairesi'nin daha önce kaptanın ve aralarında geminin baş mühendisinin de olduğu diğer kişilerin kazaya ilişkin ifadelerini aldığını kaydetmişti.

15 Mayıs'ta Hindistan'ın Hazira limanından yola çıkan Singapur bandıralı X Press Pearl gemisi, 25 ton nitrik asit ve daha birçok çeşit kimyasal madde ve kozmetik içeren 1.486 konteyner taşıyordu. Gemi 20 Mayıs'ta Kolombo Limanı'na yakın seyrederken imdat çağrısı gönderdi ve kısa süre sonra alev aldı. Bunun üzerine, Sri Lanka Donanması yangını kontrol altına almak için olay yerine gemilerini gönderdi.

Sri Lanka Deniz Çevresi Koruma Kurumu, X Press Pearl gemisi yangınının feci bir çevre felaketine yol açtığını, parçalanmış enkazın güney sahilinden batı sahiline kadar kıyıya vurduğunu kaydetti. Yerel medyada yer alan haberlere göre, Deniz Çevresi Koruma Kurumu, sahillerinden haftasonu boyunca yaklaşık 1000 metrik ton atık temizledi.

Yetkililer temizlenen 1000 metrik tonluk atığın tehlikeli atık depolama ruhsatı olan bir açık depoda tutulduğunu bildirdi. Sri Lanka Limanlar ve Gemicilik Bakanı, yerel basından News 1st'e verdiği demeçte Başsavcı ve Adalet Bakanı ile yaptıkları görüşmelerin ardından X-Press Pearl'ün sebep olduğu hasara karşı 40 milyon ABD doları tazminat talep edildiğini söyledi. Bakan, bunun ön talep olduğunu, gelecekte bu rakamın çok daha fazla artacağını söyledi.