Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip

MADRİD, 20 Ekim (Xinhua) -- İspanya'nın Çin'e zeytinyağı ihracatı 2021'in ilk altı ayındaki 17.000 tondan, bu yılın aynı döneminde 20.000 tona yükseldi. İspanya'daki Olive Oil Interprofessional'ın direktörü Teresa Perez, Çarşamba günü Xinhua'yla yaptığı söyleşide, dönem içerisinde fiyatların artması nedeniyle değer açısından yüzde 46'lık bir artış görüldüğünü söyledi. Teresa Perez'in kuruluşu, İspanya'nın zeytinyağı üreticilerinin çıkarlarını temsil ediyor, ürünü yurtiçinde ve yurtdışında tanıtıyor. Perez, kuruluşun "İspanyol Zeytinyağı. Yeni Trend" isimli yeni kampanyasının zeytinyağının sağlığa yararlarını tanıtmayı, bu ürünün aynı zamanda sürdürülebilir olduğunu ve hatta İspanya'daki milyonlarca zeytin ağacının iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olabileceğini göstermeyi amaçladığını söyledi. Teresa Perez, "Bu, sağlığı ve gezegeni önemsediğinizi gösteren yüksek kaliteli bir ürün" dedi.

Kayıtların başlamasından bu yana ülkenin en sıcak ve en kurak yazını geçirmesinin ardından bu yıl İspanya'da iklim değişikliği gündemin üst sıralarında yer alıyor. Endülüs (İspanya'nın güneyi) Tarım-Gıda Kooperatifleri'nin verilerine göre, bölgenin zeytin üretiminin 2021'de 1,15 milyon tondan bu yıl yaklaşık 700.000 tona düşmesi bekleniyor, ulusal düzeyde ise üretimin yaklaşık 1,5 milyon tondan 900.000 tona düşmesi öngörülüyor. Perez, "İspanya'nın maruz kaldığı kuraklıktan üretimin kötü etkilenmesi nedeniyle değişken bir durumdayız. Büyük üreticiler üretimde yaklaşık yüzde 47'lik bir düşüşten söz ediyor" dedi. Öte yandan Teresa Perez, 2022 yılında azalan hasadın, yaklaşık 400.000 tonluk stoklar sebebiyle İspanya'da ya da yurtdışında zeytinyağı sıkıntısı anlamına gelmeyeceğini belirtti. Perez, "Piyasalara tedarik sağlamak için yeterli hacme sahip olacağız" dedi.

Kaynak: rss