Cristobal Chavez Bravo

SANTIAGO, 31 Ekim (Xinhua) -- Şili Tarım Bakanı Esteban Valenzuela, Şili-Çin ilişkilerinin güven, şeffaflık ve tamamlayıcılık üzerine kurulu olduğunu belirtti. Devlet Başkanı Gabriel Boric'in liderliğindeki Çin ziyareti dönüşü açıklama yapan bakan, "Olağanüstü bir uyum vardı. Şili ve Çin arasındaki sevgi ve kardeşlik düzeyi ile somut ve faydalı sonuçlar fevkalade" dedi.

Valenzuela; Shenzhen, Chengdu, Shangai ve Beijing'i ziyaret ederek Çin ile bir dizi anlaşma imzaladı. Bunlar arasında bir organik sertifika anlaşması da yer alıyor. Bakan, Shenzhen, Chengdu ve Beijing'i ziyareti sırasında farklı süpermarket zincirlerinde Şili şarabı ve çeşitli orman meyvelerinin olduğunu gördüğünü ayrıca Chengdu kentinde, iklim kontrol sistemi ve otomatik tezgahlar sayesinde sebzelerin daha hızlı büyüyebildiği büyük ölçekli fidanlıklardan da çok etkilendiğini belirtti.  Bakan, bu modeli Şili'de de uygulama ve ülkenin güneyinde pilot projeler oluşturma isteğini dile getirdi.

Çin, Taiwan'a silah satışı yapan ABD'li askeri şirketlere karşı önlem uygulayacak Çin, Taiwan'a silah satışı yapan ABD'li askeri şirketlere karşı önlem uygulayacak

Beijing yakınlarındaki bir Şili-Çin çiftliğinin başarılı faaliyetinden övgüyle bahseden bakan, Şili Üniversitesi'nin desteğiyle iki tarafın Şili'nin başkentinde bir Çin model çiftliği oluşturmak üzere çalıştığını belirtti. Kirazın ikili ticarette öne çıkan bir ürün olduğunu belirten Valenzuela, "Kirazlarımızın neredeyse yüzde 90'ı Çin'e gidiyor ve 2022-23 sezonunda 83 milyon kasayla rekor kırıldı" dedi. Valenzuela, "Üç yıl sonra tarımsal ürünlerde 10 milyar ABD dolarına yaklaşabileceğimize ve bunun da çok sayıda istihdam yaratacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Şili'nin halihazırda Çin'e meyve, şarap, bal ve bir tür damıtılmış üzüm konyağı olan pisco ihraç ettiğini söyleyen bakan, ziyaretin ardından çekirdekli meyvelerin de Çin pazarına ulaşmasının önünün açıldığını, böylece ülkenin ihraç edilebilir tüm meyvelerinin Çin'e ulaşmasının sağlandığını belirtti. Büyük şeftali ve kayısı üreticileri olan Valparaiso ve O'Higgins bölgeleri için bu durumun dikkate değer olduğunu belirten bakan, bu ürünlerin kısa ömürlü olmalarına rağmen reçel gibi farklı formlarda Çin pazarına ulaşabildiğini ifade etti. Tarım ürünlerinde elektronik sertifikanın ikili ticaret için önemli olduğunu vurgulayan Valenzuela, iki taraf arasındaki bürokrasinin artık dijital olarak yapılabileceğini belirtti.

Editör: Şeymanur Erbay