LJUBLJANA, 29 Ağustos (Xinhua) -- Slovenya'da koalisyonun küçük ortağı Sol Parti önümüzdeki hafta düzenlenecek ülkenin en büyük uluslararası siyasi konferansına eski İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin katılacak olması halinde konferansı boykot edeceğini duyurdu. Slovenya, önümüzdeki Pazartesi günü Bled Stratejik Forumu'nu düzenlemeye hazırlanıyor. Her yıl düzenlenen ve iki gün sürecek olan foruma Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katılıyor. Slovenya hükümeti, Gazze'deki çatışmaya ilişkin bir yuvarlak masa toplantısına katılması için Livni'yi davet etmişti. İki sivil toplum kuruluşunun yanı sıra Sol Parti de hükümete, Livni'ye yapılan daveti geri çekmesi çağrısı yaptı.  Sol Parti, Livni'nin dışişleri bakanı olarak görev yaptığı sırada 2008 ve 2009 yıllarında Gazze'ye düzenlenen ve İsrail güçlerinin 1.100 Filistinliyi öldürdüğü bir ordu operasyonundan sorumlu olduğunu söylüyor.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Sol Parti, "Livni toplantıya katılırsa Sol'un üyeleri etkinliği tamamen boykot edecek" dedi. Parti, "Bled Stratejik Forumu, Slovenya diplomasisinin bir gururuysa uluslararası hukuku kitlesel olarak ihlal edenlerin ve insanlık suçları işleyenlerin orada yeri yoktur" ifadelerini kullandı. Slovenya, 4 Haziran 2024'te Filistin devletini tanıdığını ilan etmişti. Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, Çarşamba günü geç saatlerde gazetecilere yaptığı açıklamada forumun amacının farklı görüşleri dinlemek olduğunu ve Slovenya'nın Gazze'de savaşın durdurulması için çalışmaya devam ettiğini söyledi. Sol Parti, Başbakan Robert Golob'un merkez sol hükümet koalisyonundaki üç partinin en küçüğü durumunda.

Kaynak: rss