BEİJİNG, 18 Ekim (Xinhua) -- Dünyanın dört bir yanındaki siyasi liderler, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi'nin açılışı dolayısıyla ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'e gönderdikleri tebrik mesajlarında ÇKP liderliğindeki Çin'in başarılarını övdü. Liderler, ÇKP'nin Çin halkını, ülkeyi yoksulluğun azaltılması, bilimsel ve teknolojik yenilik ve diğer birçok alanda büyük başarı elde eden dünyanın en büyük ekonomisi haline getirmeye yönlendirdiğini söyledi. Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, ÇKP'nin güçlü liderliğinin Çin'in ekonomik ve sosyal kalkınma gibi alanlardaki büyük başarılarının anahtarı olduğunu ifade etti.

Aynı zamanda Arjantin Adalet Partisi'nin de başkanı olan Fernandez, Genel Sekreter Xi'nin yoksulluğun azaltılması, bilimsel ve teknolojik yenilik ve Kovid-19 pandemisiyle mücadelede dünyaca bilinen başarılara ulaşmasında ÇKP'ye liderlik ettiğini kaydetti. Çin 2021'de, ülkenin mevcut yoksulluk sınırının altında yaşayan son 98,99 milyon yoksul kırsal sakinini yoksulluktan kurtardığını ve 832 yoksul ilçenin ve 128.000 köyün tümünü yoksulluk listesinden çıkardığını duyurdu. Aynı zamanda Demokratik Halk Partisi'nin de başkanı olan Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ÇKP'nin olağanüstü liderliği altında dost Çin halkının ekonomik ve sosyal kalkınma ve ulusal modernizasyonda büyük başarılar kaydettiğini vurguladı. Çin'in pandemiyle mücadele, yoksullukla mücadele ve kirliliği önleme gibi alanlarda başarılı olduğunu hatırlatan Fetih partisinin de başkanı olan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ülkenin bilim ve teknoloji, ekonomi ve eğitim gibi alanlarda dünyaya öncülük ettiğini söyledi.

Çin'in Tianmen Dağı'nda Wingsuit Uçuşları Dünya Şampiyonası düzenlendi Çin'in Tianmen Dağı'nda Wingsuit Uçuşları Dünya Şampiyonası düzenlendi

Siyasi liderler 2


Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi, Çin'in başkenti Beijing'deki Büyük Halk Salonu'nda başladı, 16 Ekim 2022. (Fotoğraf: Ding Haitao/Xinhua)

Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba, ÇKP'nin liderliğinde Çin'in dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alarak dost Çin halkına istikrar ve refah getirdiğini bildirdi. Moğolistan Halk Partisi Başkanı Luvsannamsrai Oyun-Erdene de, büyük bir dünya ekonomisi olarak Çin'in, yoksullukla mücadelede ve her bakımdan ılımlı derecede müreffeh bir toplumun inşasında kapsamlı zaferini dünyaya gösterdiğini söyledi. Aynı zamanda Moğolistan Başbakanı olan Oyun-Erdene, ÇKP'nin ülkenin kalkınmasına öncülük etme görevini ve misyonunu mükemmel bir şekilde yerine getirdiğini de sözlerine ekledi. Ve son kırk yılda Çin'deki insanların yaşamları çarpıcı biçimde iyileşti. Yaklaşık 70 yıl önce öncelikle bir tarım ülkesi olan Çin, şimdi dünyanın en kapsamlı sosyal refah sistemine, en büyük yüksek hızlı demiryolu ağına ve birçok sektörde en son teknolojilere sahip olmakla övünüyor.

Çin'in GSYİH'si, son 10 yılda 7,2 yüzde puan artarak dünya ekonomisinin yüzde 18,5'ini oluşturdu. Dünyanın bu en büyük ikinci ekonomisi, 140'tan fazla ülke ve bölge için önemli bir ticaret ortağı haline gelerek, toplam mal ticareti hacminde dünyaya liderlik etti. Birleşik Rusya Partisi Başkanı ve Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Çin'in çeşitli alanlarda dikkate değer başarılar elde ettiğini ve her bakımdan büyük bir modern sosyalist ülke inşa etme yolunda ilerlediğine işaret etti. ABD Komünist Partisi eş başkanları Joe Sims ve Rossana Cambron, Çin'in son on yılda birçok alanda büyük başarılar elde ettiğini ve ÇKP'nin 20. Ulusal Kongresi'nin Çin'in sosyalizm yolunda ilerlemesine liderlik etmeye devam edeceğini ifade etti.

Kaynak: rss