Yurt

Siyasi belirsizliğin sürdüğü Kabil normale dönüyor

Xinhua'ya konuşan bir Kabil sakini Mukhtar Hayat, "Kabil'in Taliban kontrolüne geçmesinden bu yana neredeyse bir hafta geçti ve henüz bir hükümet oluşturulmadı" dedi. Bununla...

Abone Ol

Xinhua'ya konuşan bir Kabil sakini Mukhtar Hayat, "Kabil'in Taliban kontrolüne geçmesinden bu yana neredeyse bir hafta geçti ve henüz bir hükümet oluşturulmadı" dedi. Bununla birlikte kentteki güvenliğe ilişkin memnuniyetini ifade eden Hayat, kapkaç ve hırsızlık gibi çok az adli suç bildirilmesinin yanı sıra yakın zamanda hiç bomba patlaması ya da intihar saldırısı olmadığı için durumun daha iyi olduğunu söyledi. Taliban savaşçıları, Afganistan'ın başkentine 15 Ağustos tarihinde girmişti.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan bir pazar yeri görülüyor, 20 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

Hayat, "Güvenlik durumu eskiye göre daha iyi ancak piyasanın gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar insanları endişelendiriyor. Halk yoksul ve bu fiyatları karşılayamadığı için Taliban fiyatları kontrol etmek zorunda" dedi. Bazı temel ürünlerin fiyatları makul olsa da bazılarının sıradan insanların karşılayamayacağı düzeyde olduğunu belirten Hayat, un ve yağ fiyatlarının düştüğünü ancak petrol, dizel ve gaz fiyatlarının tavana vurduğunu söyledi. İktidar boşluğuna ilişkin endişelerini dile getiren Hayat, Taliban liderliğini mümkün olan en yakın zamanda bir hükümet kurmaya çağırdı. Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid iki gün önce, örgüt liderlerinin tüm Afganların kabul edebileceği geniş tabanlı bir yönetim oluşturmak için siyasilerle görüşmeler yürüttüğünü söylemişti. Kabil'in 15 Ağustos'ta Taliban kontrolüne geçmesinden bu yana, okullar ve üniversiteler de dahil olmak üzere tüm eğitim kurumları kapalı. Araçlar ve yayalar, bilhassa da kadınlar ise Kabil sokaklarında bir hafta öncekine kıyasla çok daha az görülüyor.

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki bir güvenlik kontrol noktasında Afgan Taliban üyeleri görülüyor, 20 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

"Taliban'ın başkentin kontrolünü almasından bu yana güvenlik durumunun daha iyi hale geldiğini görüyorum" diye konuşan bir diğer Kabil sakini Ataullah ise, binlerce insanın ülkeyi terk etmesi ile Kabil Havalimanı'ndaki binlerce kişilik kalabalığın belirsizlik kaygılarını gösterdiğini ifade etti. Kabil'in Taliban kontrolüne geçmesini takiben kadın, erkek ve çocuklardan oluşan binlerce kişi yabancı ülkelere gitmek için gerekli seyahat belgeleri olmaksızın Kabil Havalimanı'na akın etti. Bu kişilerin çoğu hala orada. Shiva Mahbuba isimli bir Afgan kadın, "Devlet daireleri yeniden açılmalı, çalışanlar işlerine dönmeli, fiyatlar kontrol edilmeli" dedi. Kabil'in yeniden güvenli hale gelmesine yönelik mutluluğunu paylaşan Mahbuba, Taliban'ın güvenliği sağlamanın yanı sıra insan haklarına, kadın haklarına ve tüm Afganların eğitim, iş ve işe erişim haklarına saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.