Dünya

Sisi: Mısır'ın Libya'da yabancı müdahaleyi reddi siyasi yolun korunmasına yaradı

Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın bildirdiğine göre Sisi bu sözleri, Arap Birliği'ne bağlı Kahire merkezli Arap Parlamentosu'nun Başkanı Adil Abdurrahman el Usumi ile yaptığı görüşme...

Abone Ol

Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın bildirdiğine göre Sisi bu sözleri, Arap Birliği'ne bağlı Kahire merkezli Arap Parlamentosu'nun Başkanı Adil Abdurrahman el Usumi ile yaptığı görüşmede söyledi.

Mısır geçen Haziran'da, Libya'daki iç savaşı sona erdirmek için Kahire'nin liderliğinde bir inisiyatif hazırladığını duyurduktan günler sonra, Sirte ve Cufra'nın Mısır'ın ulusal güvenliği açısından kırmızı çizgileri olduğu uyarısında bulunmuştu.

Kahire planı, Libya'da savaş halinde olan taraflar arasında bir ateşkesin uygulamaya konmasını, milis güçlerin tasfiye edilmesini, yabancı güçlerin ülkeden çekilmesini, bütün Libyalıları temsil eden bir başkanlık konseyinin seçilmesini ve daha sonraki aşamalar için yapılacak seçimleri idare etmek amacıyla bir anayasa deklarasyonu taslağının hazırlanmasını içeriyordu.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın yazılı açıklamasına göre Sisi toplantı sırasında Arap Parlamentosu başkanına, Arap ülkelerinin ortak pozisyon almasının Arap ulusal güvenliğini güvenceye alan birbirine benzer politikaların oluşturulmasına imkan sağlayacağını söyledi.

Sisi, Arap Parlamentosu'na ve parlamentonun "Arap ulusunun yüksek çıkarlarına hizmet etmek ve halkları arasındaki ilişkileri güçlendirmekte aktif bir ortak olarak" oynadığı role desteğini ifade etti. Arap Parlamentosu başkanı ise, Sisi'nin Arap ulusal güvenliğinin korunmasına yönelik çabalarını ve Libya'da yabancı müdahaleyi reddetmesini övdü.

Libya'da, ülkenin eski lideri Muammer Kaddafi'nin devrilerek öldürüldüğü 2011 yılından bu yana bir iç savaş yaşanıyor. Libya'daki gerilim 2014 yılında, yönetimin iki rakip hükümet olan; merkezi başkent Trablus'ta bulunan BM destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile merkezi ülkenin kuzeydoğusundaki Tobruk'ta bulunan ve Libya'nın doğusunda konuşlanmış General Halife Hafter'e bağlı yönetim arasında bölünmesiyle tırmanmıştı.