Xinhua

Sırbistan'ın yüksek hızlı demiryolu 2024 yılında faaliyete geçecek

Abone Ol

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Novi Sad-Subotica demiryolu bölümünün inşaatındaki ilerlemeden memnun olduğunu belirterek, projenin planlanandan önce tamamlanması için gösterilen çabalardan dolayı Çinli şirketlere teşekkür etti.

BELGRAD, 22 Aralık (Xinhua) -- Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, iki Çinli şirketten oluşan bir konsorsiyum tarafından inşa edilen Belgrad-Budapeşte demiryolu hattının Sırbistan bölümünün 2024 yılı sonuna kadar faaliyete geçeceğini söyledi. Vucic bu açıklamayı, Perşembe günü Sırp devlet ve eyalet yetkilileri ve Çin'in Sırbistan Büyükelçisi Li Ming ile birlikte Sırbistan'ın kuzeyindeki Voyvodina eyaletindeki inşaat sahasına gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaptı. Vucic, Novi Sad-Subotica demiryolu bölümünün inşaatındaki ilerlemeden memnun olduğunu belirterek, projenin planlanandan önce tamamlanması için gösterilen çabalardan dolayı Çinli şirketlere teşekkür etti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Novi Sad kenti yakınlarındaki Belgrad-Budapeşte demiryolu şantiyesini ziyareti sırasında konuşuyor, 14 Ocak 2023. (Fotoğraf: Wang Wei/Xinhua)

Konsorsiyum Çin Uluslararası Demiryolu (CRI) şirketi ile Çin İletişim İnşaat Şirketi'nden (CCCC) oluşuyor. "Bu proje, Sırp halkı ve tüm ülke için önemli bir değişim zira Belgrad ile Subotica arasındaki seyahat süresi sadece 75 dakikaya inecek" diyen Vucic, bu gelişme ile daha fazla turistin gelmesinin beklendiğini söyledi. Çinli ve Rus şirketler, 2022'nin Mart ayında Belgrad ile Sırbistan'ın ikinci büyük şehri Novi Sad arasındaki 75 kilometrelik yüksek hızlı demiryolu bölümünün yenilenmesini tamamladı.

Sırbistan'ın Novi Sad kentindeki bir tren istasyonunda trene binen bir adam, 19 Mart 2023. (Fotoğraf: Wang Wei/Xinhua)

Yapımına 2021 sonbaharında başlanan Novi Sad ve Subotica arasındaki 108 kilometrelik demiryolu hattının tamamlanması, uluslararası demiryolunun tüm Sırbistan segmenti için önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Demiryolu hattı ayrıca Orta ve Doğu Avrupa'daki Kuşak ve Yol İnisiyatifi için önem taşıyor. Vucic'e göre, demiryolunun Macaristan kısmının da 2026 yılına kadar tamamlanmasıyla, Sırbistan ve Macaristan başkentleri arasındaki seyahat süresi üç saatin altına inecek.