Çin

Sırbistan Cumhurbaşkanı: Çin yapımı demiryolu ülke ekonomisini canlandıracak

Abone Ol

Vucic, yüksek hızlı demiryolunun sanayi, iş ve turizmi geliştirme, ayrıca Sırbistan'ın kuzeyine yatırımcı çekme açısından taşıdığı öneme işaret etti.

NOVİ SAD, 15 Ocak (Xinhua) -- Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çin tarafından inşa edilen Belgrad-Budapeşte demiryolunun Sırbistan kısmının, tamamlandığında ülke ekonomisi ve yerel kalkınma açısından son derece önemli olacağını belirtti. Vucic, Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Goran Vesic ve Çin'in Belgrad Büyükelçisi Chen Bo ile birlikte Novi Sad ile Subotica'yı birbirine bağlayan demiryolunun yapım halindeki bölümünün olduğu Stepanovicevo köyünü ziyaret etti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan'ın Novi Sad kentinde Belgrad-Budapeşte demiryolunun Belgrad-Novi Sad kısmının açılış töreninde konuştu, 19 Mart 2022. (Fotoğraf: Wang Wei/Xinhua) Vucic, yüksek hızlı demiryolunun sanayi, iş ve turizmi geliştirme, ayrıca Sırbistan'ın kuzeyine yatırımcı çekme açısından taşıdığı öneme işaret etti. Cumhurbaşkanı, demiryolunun ülkenin kuzey kesiminin yanı sıra Palic ve Topola kasabalarındaki turizm ile güzergah üzerindeki tüm yerleşimlerin daha da ilerlemesi nedeniyle kendileri için önemli olduğunu söyledi. Chen ise "Belgrad-Budapeşte demiryolunun inşası yalnızca Sırbistan'ın kalkınması için değil, aynı zamanda bölge ile Avrupa ve Asya'nın diğer kısımları arasındaki bağlatının iyileştirmesi için de önem taşıyor" derken, projenin daha geniş anlamdaki önemine övgüde bulundu. Yaklaşık 350 kilometre uzunluğundaki Belgrad-Budapeşte demiryolu, Çin'in Avrupa'nın bu bölümündeki Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesindeki önemli projelerden biri ve Çin ile Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri (CEEC) arasındaki işbirliğinin derinleşmesinin ürünü.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yolcuların bekleyen tren görevlileri, 19 Mart 2022. (Fotoğraf: Wang Wei/Xinhua) Sırbistan'daki demiryolunun, Belgrad ile Sırbistan'ın ikinci büyük kenti Novi Sad arasında yaklaşık 75 kilometre uzunluğundaki ilk bölümü Mart 2022'de faaliyete geçerken, hatta trenler saatte 200 kilometre hızla gidiyor. Novi Sad ile Subotica arasında 108,1 kilometre uzunluğundaki ikinci bölümün yapımına Kasım 2021'de başlandı.