STOCKHOLM, 6 Aralık (Xinhua) Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) Pazartesi günü yayınladığı raporda, ABD'li 41 şirketin silah satışının, dünya genelindeki en büyük 100 şirketin silah satışının yüzde 54'ünü oluşturduğu ve ABD'nin bir kez daha ilk 100 listesinde yer alan en fazla sayıda silah şirketine ev sahipliği yaptığı belirtildi. Enstitü'nün 2020 yılındaki küresel silah satışlarına dair son raporuna göre, ABD'li şirketler listenin üst sıralarına hakimiyet kurmayı sürdürüyor.

41 ABD'li şirketin toplam silah satışı, 2019'a kıyasla yüzde 1,9 artarak 285 milyar ABD dolarına ulaştı. Listedeki ilk beş sıranın tamamında, 2018 yılından bu yana ABD merkezli şirketler yer alıyor. Raporda, ABD'deki silah endüstrisinin bir birleşme ve satın alma dalgası yaşadığına da işaret edildi. Ürün portföylerini genişletmek ve bu sayede anlaşmalara teklif sunarken rekabet avantajı yakalamak için birçok büyük ABD'li silah şirketi gelecek vaat eden girişimleri satın almayı ya da birleşmeye gitmeyi tercih ediyor.

ABD'nin başkenti Washington DC'deki National Mall'da vakit geçiren turistler, 30 Ekim 2021. (Fotoğraf: Ting Shen/Xinhua)

SIPRI Askeri Harcama ve Silah Üretimi Programı'ndan araştırmacı Alexandra Marksteiner, "Bu eğilim, belirgin şekilde uzay sektöründe öne çıkıyor. Northrop Grumman ve KBR, son yıllarda uzay teknolojisinde uzmanlaşmış yüksek değerli firmaları satın alanlar arasında yer alıyor" dedi. Küresel olarak sektördeki en büyük 100 şirketin silah ve askeri hizmet satışı, reel koşullar karşılaştırıldığında 2020 yılında bir önceki seneye göre yüzde 1,3 artarak toplam 531 milyar dolara ulaştı. Bu, 2015'e göre yüzde 17'lik artışa denk gelirken, aynı zamanda ilk 100 şirketin silah satışlarında birbirini takip eden altıncı senede de büyümeye işaret etti.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Raporda, küresel ekonominin pandeminin ilk senesinde yüzde 3,1 daralmasına rağmen silah satışlarının arttığına da dikkat çekildi. Sektörün devlerinin büyük oranda hükümetlerin askeri ürünler ile hizmetlere yönelik talebi tarafından korunduğunu belirten Marksteiner, "Dünyanın büyük kısmında askeri harcamalar arttı ve hatta bazı hükümetler Kovid-19 krizinin etkisini hafifletmek için silah endüstrisine yapılan ödemeleri hızlandırdı" diye konuştu. Genel merkezi Stockholm'de bulunan SIPRI, uluslararası çatışmalar, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma üzerinde çalışıyor.

Editör: İRFAN KARSLI