Politika

Şili, göçmen krizi nedeniyle kuzeyde olağanüstü hal ilan etti

SANTİAGO, 16 Şubat (Xinhua) -- Hükümete göre, Güney Amerika ülkesi Şili, izinsiz geçişler yoluyla göçmen akışının olağanüstü artması nedeniyle, özellikle Arica, Parinacota, Ta...

Abone Ol

SANTİAGO, 16 Şubat (Xinhua) -- Hükümete göre, Güney Amerika ülkesi Şili, izinsiz geçişler yoluyla göçmen akışının olağanüstü artması nedeniyle, özellikle Arica, Parinacota, Tamarugal ve El Loa eyaletlerinde bir "göç ve güvenlik krizi" ile karşı karşıya.

Pinera yaptığı basın açıklamasında, polis ve ordunun devriye ve kontroller yapacağını, yeni gözlem noktaları kuracağını, drone'lar ve insansız hava araçları konuşlandıracağını, gözetleme ve taşıma işleri için helikopterler, gece görüş kameraları, termal kameralar ve uydu iletişim ekipmanları kullanacağını açıkladı. Halihazırda onlarca insan, ülkeye izinsiz giriş yaptıktan sonra durumlarına resmi bir çözüm bulunması için sınır kasabalarında mahsur halde bekliyor.

Pinera'ya göre, Şili kısa süre önce ülkedeki "göç akışını düzenlemeyi" amaçlayan bir göç yasası çıkardı. Pinera, soruna bir çözüm bulmak için komşu ülkeler Arjantin, Bolivya ve Peru ile görüşmelerde bulunduğunu belirtti. Yeni düzenleme ile, ülkeye düzensiz giriş yapan kişiler yargılanmaya gerek olmadan derhal sınıra geri gönderilecek.