Kültür - Sanat ve Tarih

Sıcak kumda pişirilen Türk kahvesi Çin'de büyük ilgi çekiyor

TikTok, Xiaohongshu ve Bilibili gibi sosyal medya platformlarında egzotik halılar, duvar halıları, ince kumla doldurulmuş bakır ocaklar ve küçük uzun saplı cezvelerin yanı sır...

Abone Ol

TikTok, Xiaohongshu ve Bilibili gibi sosyal medya platformlarında egzotik halılar, duvar halıları, ince kumla doldurulmuş bakır ocaklar ve küçük uzun saplı cezvelerin yanı sıra sıcak kumda pişirilmiş Türk kahvesine ilişkin fotoğraf ve videolar pek çok kişi tarafından izleniyor.

Sıcak kumda pişirilmiş Türk kahvesi, Guangzhou, Hangzhou ve Shenzhen dahil olmak üzere pek çok kentte bu tarzda kahve hazırlayan özel dükkanların açılmasıyla Çinde son yıllarda giderek daha fazla dikkat çekiyor. Hazır kahvelerden farklı olarak, küçük cezvelerin sıcak kum yatağına yerleştirildiği bu pişirme süreci ilgi çekiyor. Çok sayıda genç, pişirmek için gerekli kap ve gereçleri satın almaya ve evlerinde denemeye başladı, bu da sektörde satışları artırdı. Kısa süre önce düzenlenen 18. Çin-ASEAN Fuarı'nın Yemenli katılımcılarından Osan, sıcak kumlu ocakta Türk kahvesi pişirmeyi göstererek ziyaretçiler arasında heyecan yaratmıştı.

Osan, alttan ısıtılmış ince kum yığını ve bir dizi fincan ve çerezle tamamlanmış bakır ocak setinin önünde duruyordu. Osan, uzun saplı cezveye su döküp biraz toz kahve ile karıştırdı ve ardından cezveyi sıcak kuma yerleştirdi. Osan, cezveyi ileri geri sallarken, "Kum, bakır cezvenin yanlarını ve altını ısıtıyor ve böylece toz kahvenin en saf tadı büyük ölçüde korunabiliyor" dedi. Kahve kısa sürede kaynadı ve pişen kahve hazırlanan fincana döküldü.

Son zamanlarda bu zengin aromalı içeceğe geçen Çinliler arasında, Çin'in güneyindeki Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nin Laibin kentinde yaşayan Nini de var. Sıcak kumda pişirilen Türk kahvesini bir süre önce duyan Nini, nihayet bu tür bir kahvenin tadına bakma fırsatı buldu. Fuar ziyaretçilerinden olan Nini, Osan'ın maharetini göstermesini hayranlıkla izledi ardından ortaya çıkan içeceğin tadına baktı.

Baş parmağını yukarı kaldıran Nini "Yanık kokusu var" dedi ve şöyle devam etti: "İçtiğimde, tam bir çorba gibi dilimden süzüldüğünü hissettim. Sonradan tadı biraz acı ve ekşi geldi. İçtikten sonra ise ağzıma tatlı geldi ve tüm boğazımı rahatlattı. Aroması damağımda kaldı ve bu büyüleyici bir his. Diğer kahvelerden çok farklı."

Dört günlük fuar boyunca çok sayıda alıcı ve bölge sakini standı ziyarete geldi. Osan, kahve yapımında kullanılan araç-gereç ve malzemelerin yanı sıra fincanların çok satıldığını söyledi. Müşteriler fuar alanında sipariş verdiler ve sonrasında depolar malları alıcıların evlerine teslim etti. Osan, umduğu gibi sadece çok sayıda sipariş almakla kalmadı, aynı zamanda Çin halkının bu Türk spesiyalitesine olan coşkulu ilgisini de deneyimledi. Osan, "İnsanlar bu kahve kültürü hakkında çok fazla şey bilmiyor. Ama bu yılın başından beri giderek daha fazla insan bunu öğrenmeye başladı" dedi.

Osan'ın şirketi, kahveyi yerinde sergilemek ve pişirmek için sık sık fuarlara ve alışveriş merkezlerine kahve pişirme setleri getiriyor ve birçok insan bu benzersiz yöntemle büyüleniyor. Osan, "Beijing, Shanghai, Yiwu, Ningbo ve diğer yerlerden müşterilerimiz var ve bu Türk tarzını çok seviyorlar" dedi ve şöyle devam etti: "Kahvenin yanı sıra bu kahve pişirme seti ile aynı zamanda sütlü çay ve sıcak süt de pişirilebilir. Sanırım giderek daha fazla popüler olmasının nedenlerinden biri de bu."

Pandemi nedeniyle, uluslararası nakliye ücretleri ve malzeme maliyetleri yükseliyor. Ancak Osan fazla endişe duymuyor. Ona göre, Çin ekonomisi iyi bir şekilde toparlanıyor ve yüksek kaliteli ürünler pazarda hala revaçta. Osan, Türk kahvesi ithal etmeye ve Çin'de daha fazla yerde kumda pişirilmiş kahve kültürünü tanıtmaya devam edeceğini söyledi.