Tarihçiler Sevgililer Günü’nün; hayvanların kurban edildiği ve bu hayvanların derileriyle kadınların vücutlarından kan gelene kadar kırbaçlandığı bir ayine dayandığını düşünüyor. Bu kan, kadının doğurganlığını sembozlie ediyordu. Kulağa pek de romantik gelmiyor değil mi?

1300’lerde Hristiyanlaşan bu kutlama, kuşların çiftleşme dönemi olduğuna inanılan Şubat’ın ortasına denk getirildi. Aşkla ilişkilendirilen kumrular sayesinde bu özel gün, pagan adetlerinden uzaklaşıp daha nazik bir kutlamaya dönüştü.

Tabi bir de en çok bilinen ve bugüne ismini veren “Aziz Valentine” olayı var. Askerlerin performansını etkileyip dikkatlerini dağıttığı için evliliği yasaklayan İmparator II. Cladius’a karşı çıkan Aziz Valentine, yakalandığı güne kadar “aşık gençlerin nikahını kıyma” vazifesini üstlenmişti. 14 Şubat’ta öldürülmesiyle birlikte mezarı, genç çiftlerin çiçekler ve kartlar bıraktığı bir yere dönüşmüştü.

Böylece Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlanan 14 Şubat’ta, 1840’larda insanların birbirlerine kart ve mektup yollama alışkanlığı edinmesiyle birlikte “Sevgililer Günü Kartı” gönderme adeti de doğdu. Ancak Viktorya Dönemi’nde Sevgililer Günü kartı yazmak kötü şans olarak kabul edildiği için yaygınlaşması biraz uzun sürdü. Kalp şeklindeki çikolata kutuları da ilk kez 1868’de üretilmeye başladı.

Sevgililer Günü’ne kapitalist sistemin bir tuzağı olarak bakanlar da çok haksız değiller aslında. Örneğin Amerika’da her yıl bu döneminde 6 milyon kişi nişanlanırken hediyeleşmeye 20 milyar dolar harcanıyor; bunun 448 milyonu çikolatalara, 220 milyonu çiçeklere gidiyor.

Sevgililer Günü ile ilgili diğer ilginç bilgilerse şu şekilde:

-Her 14 Şubat’ta Shakespeare'in eserindeki  Romeo ve Juliet’in yaşadığı Verona kentine, Juliet adına bin mektup gönderilir.

-Evcil hayvan sahiplerinin yaklaşık yüzde 3'ü evcil hayvanlarını Sevgililer Günü'nde edinir.

-Her yıl 14 Şubat'ta yaklaşık bir milyar Sevgililer Günü kartı satın alınır.

-14 Şubat’ta sevgiliye kırmızı gül verilmesinin nedeni Roma Aşk Tanrıçası Venüs'ün en sevdiği çiçeğin bu olmasıdır.

-Sevgililer Günü'nden sıkılan bazı Finlandiyalılar bu günü “Ystävänpäivä” adını verdikleri Arkadaş Günü'ne dönüştürmüştür.

-1537’de İngiltere Kralı VII. Henry, 14 Şubat'ı resmi tatil ilan etmiştir.

-Sevgililer Günü’nde çiçek satın alanların yüzde 73'ünü erkekler, yüzde 27'sini kadınlar oluşturur.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Editör: İRFAN KARSLI