WMO açıklamasına göre, karbon dioksit seviyeleri 2019 yılında rekor seviye olan milyonda 410,5 parçacığa (ppm) yükseldi; bu seviye 2018 yılında 407,9 ppm, 2015 yılında ise 400,1 ppm idi. Yükseliş 2020 yılında da devam ediyor.

WMO'ya göre 2020 için ön tahminler "yıllık global emisyonda yüzde 4,2 ile yüzde 7,5 arasında bir azalmaya işaret ediyor", ama "küresel ölçekte bu boyuttaki bir azalma atmosferdeki CO2 miktarını aşağı çekmeyecek".

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas açıklamasında, "emisyonda, sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle yaşanan düşüş uzun vadeli grafiklerde minicik bir şeydir. Eğrinin kalıcı bir şekilde yatay seyretmesi gerekiyor," dedi.

Taalas, "Kovid-19 pandemisi iklim değişikliği için bir çözüm değil. Ancak yine de, sanayi, enerji ve ulaşım sistemlerimizi tamamen değiştirerek emisyonu sıfırlatacak daha uzun soluklu ve iddialı çalışmalara girmemiz için bir platform sunuyor," dedi.

Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti

Editör: İRFAN KARSLI