Sektörün önde gelen isimleri, kısa süre önce Xinhua'yla yaptıkları söyleşilerde, Türkiye'nin Avrupa'ya bu yılki fındık ihracatının, Avrupalıların artan enerji fiyatlarına tepki olarak harcamalarını kısmaya başlamasının ardından yüzde 35 düştüğünü söyledi. 

Karedeniz'in fındık bahçeleriyle ünlü kıyı kent Giresun'daki bir fındık üreticisi ve ihracatçısı olan Mustafa Demirci, Türkiye'nin dünyadaki fındık üretiminin yaklaşık yüzde 56'sını gerçekleştiren dünyanın önde gelen fındık üreticisi olduğunu ve Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 90'ının Avrupa'ya yapıldığını söyledi.

Avrupa'dan gelen talebin azalmasının, kıta genelinde çikolata sektörünün durgunluğundan kaynaklandığını söyleyen Demirci, Türk fındığının ağırlıklı olarak Avrupalılar tarafından çikolata yapımında kullanıldığını ve bu yıl miktarın yüzde 40 oranında azaldığını sözlerine ekledi. 

CysturQ007014_20221113_CBMFN0A002

Giresun'da fındık hasadı yapanlar, 8 Kasım 2022. (Fotoğraf: Mustafa Kaya/Xinhua)

Demirci, Avrupa'da enerji maliyetlerinin hızla artmasıyla insanların çikolata gibi diğer kalemlere daha az para harcadığını belirtti. 

Fransız Schneider Electric, Shanghai'daki Ar-Ge üssünü genişletti Fransız Schneider Electric, Shanghai'daki Ar-Ge üssünü genişletti

"Fındık sektöründeki 42 yıllık tecrübemde ürünlerimizde hiç bu kadar büyük bir kriz ile karşılaşmadım" diyen tecrübeli iş insanı, Körfez Savaşı (1990-1991) gibi geçmişte yaşanan bölgesel çatışmalarda bile işinin bu kadar sıkıntı çekmediğini sözlerine ekledi. 

Karadeniz Fındık ve Fındık Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Osman Sabır ise, fındık üretiminin yaygın ve tarımsal açıdan verimli olduğu Karadeniz bölgesinde yüz binlerce çiftçi için fındık üretimini önemli bir gelir kaynağı olduğunu kaydetti. 

Dünya fındığının çoğu, bu ürün için uygun hava koşullarına sahip olan Türkiye'de yetiştiriliyor ve işleniyor. Resmi istatistiklere göre Türkiye, dünya çapında yaklaşık 100 ülkeye fındık ihraç ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yaz açıklanan 2022-2023 fındık üretim tahminine göre, Türkiye bu dönemde, bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 artışla 765.287 ton fındık rekoltesine ulaşacak. 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna krizinin neden olduğu belirsizliklerin Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği'ne (AB) arz edilen malları etkileyebileceği konusunda uyarmıştı.

Bakan Muş, enerji krizi nedeniyle AB pazarında talebin zayıflayacağı beklentisiyle bakanlığın Türkiye'nin ihracat pazarlarını çeşitlendirmek üzere çalışmalar yürüttüğünü de ifade etmişti.

Editör: Nur Çuhacıoğlu