Çin'de artık ulusal düzeyde 85 turistik tesis var Çin'de artık ulusal düzeyde 85 turistik tesis var

Ali Ahmed her sabah yanına şahinini, mini kamerasını ve portatif fotoğraf yazıcısını alarak Yemen'in başkenti Sana'nın eteklerinde bulunan tarihi Kaya Sarayı'na bakan bir dağa çıkıyor. Şahinci Ahmed, ailesini geçindirmek için küçük bir ücret karşılığında ellerine veya omuzlarına tüneyen yırtıcı kuşla fotoğraf çektirmek isteyen turistlerin fotoğrafını çekerek saatler geçiriyor. Şahincilik, Yemen'de ve diğer Arap ülkelerinde köklü bir gelenek. Bazı Arap seçkinleri tarafından beslenenlerden farklı olarak, Ahmed'in yırtıcı kuşu daha ucuz çünkü avlanma veya gösteri amaçlı kullanılmıyor. Ahmed, Xinhua'ya verdiği röportajda, Yemen'deki ekonomik çöküşün ailesinin hayatını daha da zorlaştırdığını belirterek, "Bu ülkede, bir şahinci olarak yaşıyorum. Bu spor ya da boş zaman eğlencesi değil, sadece bir yaşam tarzı" dedi. Ahmed, iç savaştan önceki gelirinin çok olmasa da dokuz çocuğu ve karısını geçindirmeye yettiğini ancak şimdi hayatlarının her geçen gün daha da kötüleştiğini söyledi.

Yemen'in başkenti Sana'nın dış kesimlerinde bir şahin yetiştiricisi, şahiniyle bir turistin fotoğrafını çekiyor, 8 Haziran 2021. (Fotoğraf: Mohammed Mohammed/Xinhua)

Ahmed, "Savaş ve abluka nedeniyle neredeyse herkes daha da yoksullaşıyor, bu nedenle bir şahinle fotoğraf çekmek için para ödemeleri zorlaşıyor" diyerek, ülkede akıllı telefonların yaygın olarak kullanılmasının da işlerindeki düşüşte etkili olduğunu belirtiyor. Ahmed, "Bazı günler eve cebim boş dönüyorum. Bazı günler çok az kazanıyorum. Bazı günlerde ise, özellikle hafta sonları, aileme üç dört gün yetecek kadar para kazanabiliyorum" dedi. Yemen, 2014'ten bu yana 230.000'den fazla insanın ölümüne neden olan ve milyonlarca insanı yerinden eden acımasız bir iç savaşa saplanmış durumda. Savaş ve ekonomik abluka ülke ekonomisini felce uğrattı ve Yemenlilerin yaşam koşullarının çarpıcı bir biçimde bozulmasına neden oldu.

Yemen'in başkenti Sana'nın dış kesimlerinde yetiştiricisinin koluna tüneyen bir şahin, 8 Haziran 2021. (Fotoğraf: Mohammed Mohammed/Xinhua)

Ahmed, "40 yıldır şahin yetiştiriyorum. Yaklaşık 20 yıldır burada dağdayım. Tıpkı şahinimin bana zincirli olduğu gibi ben de buraya zincirliyim. Yani işler kötü gitse de başka seçeneğim yok, devam etmek zorundayım." dedi. Ahmed ve kuşu, ilk müşteri grubu gelene kadar saatlerce sıkıcı bir sessizlik içinde beklediler. Ailesiyle birlikte İbb vilayetinden buraya gelen bir ziyaretçi olan Yousef Rusi, şahinle fotoğraf çekmek için para ödedi. Diğer çocuklar şaşkınlıkla izlerken Rusi'nin oğullarından biri, ifadesiz bir bakışla duran şahini merakla ve dikkatle okşadı. "Şahinle fotoğraf çektirmek istiyoruz çünkü böyle bir fırsat az bulunuyor. Geldiğimiz yerde yerli şahin görmedik" diyen Rusi, buradaki Kayalık Saray manzarasının eşsiz olduğunu ve ülkedeki en ikonik manzaralardan birini oluşturduğunu belirtti. Rusi, "Manzara ve şahinin mükemmel uyumu göz alıcı" dedi.

Yemen'in başkenti Sana'nın dış kesimlerinde yetiştiricisinin koluna tüneyen bir şahin, 8 Haziran 2021. (Fotoğraf: Mohammed Mohammed/Xinhua)

Şahinci, savaşın bir an önce bitmesini umduğunu, çünkü kriz devam ederse daha ne kadar geçimini sağlayabileceğini bilmediğini söyledi. Ahmed, "Bir şahin yaklaşık 12 ila 13 yıl yaşayabilir. Buradaki kuşum hala genç, umarım barış günlerini görecek kadar yaşar" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI