Xinhua

Saudi Aramco, Geely-Renault ortak girişim şirketinin yüzde 10 hissesini satın aldı

Abone Ol

RİYAD, 30 Haziran (Xinhua) -- Suudi Basın Ajansı'nın (SPA) Cumartesi günü bildirdiğine göre, Suudi Arabistan Petrol Şirketi Saudi Aramco, Renault Grubu ve Çinli otomobil üreticisi Geely Auto Group tarafından kurulan küresel güç aktarım mekanizması çözümleri şirketi HORSE Powertrain Limited'in yüzde 10 hissesini satın almak üzere kesin anlaşmalar imzaladı. Aramco'dan yapılan açıklamada, satın alma sonrasında Renault ve Geely'nin her birinin yüzde 45 hisse payına sahip olacağı belirtildi. Mevzuat onaylarının alınması da dahil olmak üzere geleneksel kapanış koşullarına tabi olan kapanışta Aramco'nun ödeyeceği fiyat, 7,4 milyar euroluk (7,93 milyar ABD doları) işletme değerini baz alacak.

SPA'nın haberine göre yatırım, daha verimli mobilite çözümlerinin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesiyle Aramco'nun küresel enerji dönüşümüne katkısını artırmayı hedefliyor. Aramco'nun Teknoloji ve İnovasyondan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ahmad O. Al-Khowaiter, "Aramco'nun yatırımının uygun fiyatlı, verimli ve daha düşük karbon emisyonlu içten yanmalı motorların küresel çapta geliştirilip yaygınlaştırılmasına doğrudan katkıda bulunması bekleniyor" dedi.

Yetkili, "Geely ve Renault ile, hem motor hem de yakıt teknolojilerinde çığır açan ilerlemeleri desteklemek için kolektif uzmanlığımızdan ve kaynaklarımızdan yararlanmayı planlıyoruz" diye konuştu. Bu arada HORSE Powertrain Limited, internet sitesinde yaptığı basın açıklamasında, Aramco tarafından yapılan yatırımın şirketin büyümesini destekleyeceğini ve rekabetçi bir alan olan güç aktarım mekanizmalarının ve sentetik yakıt çözümlerinin geliştirilmesine katkıda bulunacağını belirtti. Açıklamada şirketin dünya genelindeki ortakları için gelişmiş güç aktarım teknolojilerinden oluşan eksiksiz bir portföyü kapsayacak şekilde yılda 5 milyon güç aktarım ünitesi üretmesinin beklendiği ifade edildi.