Genel

Şanghay'da antik Mısır medeniyetine dair büyük sergi açıldı

Son 20 yıldır Mısır dışında düzenlenen türünün en büyüğü olan, antik Mısır medeniyetine dair görkemli bir sergi, 17 Temmuz’da Şanghay'da açıldı.

Abone Ol

Şanghay Müzesi ve Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi'nin (SCA) ortak ev sahipliğinde Mısır'dan ve antik Çin eserlerinin sergilendiği "Piramidin Tepesinde: Antik Mısır Uygarlığı" sergisi açıldı. 

Mısır'dan ve antik Çin eserlerinden oluşan toplam 788 eserin bulunduğu sergi, ziyaretçilere iki kadim medeniyete ait sanat şöleni sunuluyor.  

Çinli bilim insanlarının küratörlüğünde düzenlenen sergi, antik Mısır medeniyetinin kapsamlı bir sunumunu sunuyor ve Çin ile Mısır arasındaki ortak arkeolojik çalışmaların son sonuçlarını sergiliyor. 

Çin Ulusal Kültür Mirası İdaresi Başkan Yardımcısı Luo Wenli, serginin, her ikisi de kadim medeniyetler olan Çin ve Mısır arasında bir diyalog köprüsü olduğunu söyledi. 

Sergilenen eserler arasında, antik Mısır mitlerini ve felsefesini yansıtan tanrı heykelleri, tarih öncesine ait boyalı çanak çömlekler ve kozmetik paletlerinin yanı sıra, farklı hanedanlara ve çeşitli firavunlara ait hazineler de yer alıyor. 

Serginin ikinci salonunda, antik Mısır'ın önemli bir gömü alanı olan Sakkara'dan yeni çıkarılan 400'den fazla eser, dünyada ilk kez sergileniyor. 

Salonda ayrıca yakın zamanda Çin-Mısır ortak arkeolojik çabalarından elde edilen önemli başarıları da sergiliyor. 

Son zamanlarda, Mısır'da Sakkara'dan yeni çıkarılan eserlerin dijital araştırması ve araştırma projesi başlatıldı. Proje, öncelikle Sakkara bölgesinde ortaya çıkarılan binlerce ahşap mumya tabutunun dijital olarak taranmasını, fotoğraflanmasını, düzenlenmesini ve araştırılmasını içeriyor.